Вучић добио подршку за наставак пута у ЕУ

Светске агенције јавиле су у недељу, под ознаком хитно, да је Српска напредна странка однела убедљиву победу на изборима у Србији чиме је, како истичу, лидер те странке и премијер Србије Александар Вучић добио снажну подршку за наставак политике европских интеграција

Србија 25.04.2016 | 09:24
Вучић добио подршку за наставак пута у ЕУ

Позивајући се на прелиминарне резултате, Ројтерс наводи да је СНС ојачала досадашњу већину у парламенту. Вучић је, како се подсећа, рекао да жели да добије јасан мандат за спровођење реформи како би се преговори за чланство Србије у ЕУ окончали до 2019. године.

"Он ће, међутим, морати да се надмеће са поново оживљеном ултранационалистичком опозицијом, која одбија европске интеграције и захтева ближе односе са Русијом", наводи британска агенција.

Досадашњи широки консензус у парламенту за чланство у ЕУ ће разбити ултранационалисти лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља, указује Ројтерс.

АФП примећује да се СРС, након што није успела да освоји места у парламенту на претходна два избора, сада враћа у скупштину и, како се оцењује, лидер радикала сада би могао постати водећа опозициона фигура у парламенту.

Француска агенција оцењује да ће се моћни Вучић сада суочити са задатком реформисања неефикасних државних компанија и преобимног јавног сектора што је, подсећа агенција, у складу са мерама које захтева ЕУ и кредитним споразумом са ММФ-ом.

АП је сагласна да очигледан тријумф СНС значи да ће Србија наставити свој пут ка чланству у Европској унији, упркос противљењу десничарских странака које се залажу за блиске везе са Русијом. Избори су представљали тест за прокламовано обећање Вучића да ће водити земљу ка ЕУ, оцењује америчка агенција, уз констатацију да су напредњаци оставили проруске националисте далеко иза себе.

Вучић је, подсећа АП, рекао да је ванредне парламентарне изборе сазвао јер му је потребан нови мандат како би наставио са тешким реформама, које ЕУ тражи, али га његови противници оптужују да заправо жели да ојача "аутократску владавину" и освоји још један четворогодишњи мандат док је још популаран.

Либералне прозападне опозиционе странке, међу којима је и странка бившег српског председника Бориса Тадића, подељене су и скрајнуте, а подршка десничарским партијама, међу којима је СРС је оживела. Док су проруска осећања у Србији традиционално снажна због блиских историјских и културних веза, многи Срби би, такође, волели да њихова земља досегне економске и демократске стандарде богатих европских земаља, наводи америчка агенција.

АП оцењује да, иако се не очекују велика изненађења након избора, они био могли да помере Србију удесно. Било какво оживљавање национализма на Балкану сматра се опаснијим него у остатку источне Европе због ратова деведесетих година прошлог века у којима је погинуло око 100.000 особа. Западне земље су покушавале да смире балканске нације држећи их на путу ка ЕУ. То би могло да пропадне уколико Србија одустане од европских интеграција и окрене се Русији, наводи АП позивајући се на оцене аналитичара.

ББЦ оцењује да су избори у Србији, де факто, били референдум о наставку на путу ка ЕУ. ББЦ је пренео изјаву Вучића да очекује да ће гласачи изабрати "пут Европске уније" и подсетио да су ово трећи парламантарни избори у Србији за мање од четири године.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

рс

25.04.2016 07:32

Свака цаст за Вуцица а за Додика све најгоре .

ОДГОВОРИТЕ
Name

самуел

25.04.2016 08:05

Како сада Срби за ЕУ, а ста је са брацом русима????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

25.04.2016 15:25

Циљ избора у СРБије је био да Вучић добије изборе и СРБију одвоји од Русије!

Name

АБЦ

25.04.2016 09:01

БРАВО ЗА ВУЦИЦА АЛИ ТЕСКО ЗА МЕДИЈЕ КОЈИ СУ ГА ДАНИМА ПЉУВАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

25.04.2016 09:39

Не могу да сватим овај народ све висе тоне

ОДГОВОРИТЕ