Америкаци признали: Више нисмо лидери

Сједињене Америчке Државе су некада биле највећи светски извозник пшенице, али им лидерску позицију полако преузимају Русија и Канада, јавља Раша тудеј.

Свијет 24.04.2016 | 18:30
Америкаци признали: Више нисмо лидери

Разлог за губитак водеће позиције су јак долар, стагнација приноса, растућа конкуренција и климатске промене, додаје РТ.

Према оценама аналитичара, амерички извоз пшенице би у сезони која се завршава 31. маја могао пасти за 9,3 одсто, на 21,1 милион метричких тона, што је најнижи ниво од 1972. године.

"Више нећемо бити лидер у количини извезене пшенице", изјавио је председник америчке Асоцијације произвођача пшенице Алан Трејси за њујошку агенцију "Блумберг", додајући да је једина нада за САД повећање глобалне трговине пшеницом.

Готово 40 одсто америчких усева одлази у извоз, према подацима америчког министарства пољопривреде.

Будући да америчка пшеница више није лидер на глобалним тржиштима, амерички пољопривредници се, како наводи РТ, све више окрећу узгоју кукуруза и соје.

Русија је тренутно највећи светски извозник пшенице, и има монопол на тржишту Блиског истока, додаје РТ.

Русија ће ове године пожњети 62,5 милиона метричких тона пшенице, што је највећа количина за осам година, према подацима московског Института за пољопривредне тржишне студије (ИКАР).

Богатија жетва у Русији би могла надокнадити пад производње у Украјини од девет одсто, на 7,2 милиона тона.

Извор: РТ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Зито

24.04.2016 18:17

Тако треба радити и подстицати домацу производдњу и зита и меса и поврца. Срамота је да Русија било ста увози од хране. Добра страна санкција запада се види у порасту улагања и повецању домаце руске производње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

24.04.2016 19:47

Руси оче да раде а види код нас Није трактор ушао у њиву од 90 те

Name

Курсултан Мастурбајев

24.04.2016 20:07

Руси их детронизују у свему, још само долар да цврцне и САД може црну вуну да плете за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

24.04.2016 23:08

Смијесно...кога занима псеница,само сиротињу а кад им продас нема ниста од пара,Амери су струја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.04.2016 05:25

Ти бас патис за Америком!

Name

вирус

25.04.2016 07:43

Е ко се обогатио од мотике и лопате, и на крају падне лед и унисти све.данас се на друге нацине долази до пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.04.2016 10:34

Проблем запада а предност Русије је тај што је он искористио све своје ресурсе а Русија их тек начела.Амери су отишли толико далеко да су много ранчера уватили да користе ђубриво са радиоактивним супстанцама да убрзају раст и повећају принос?! То је вјест коју су сами објавили. Што се тиче ових руских душмана глупост је коментарисати. Сада је пшеница "за сиротињу" како је написао Зеро. Зашто су онда амери били највећи извозниници на свијету? Зеро ти си сиротиња у мозгу и од мржње ништа не видиш.То ти је лоше по здравље. За вируса: ваљда знаш да Руси растјерају облаке када им се свиди а против вируса постоји много антибиотика.

ОДГОВОРИТЕ