АБА? Катастрофа за српску кошарку

Председник комисије за такмичење ФИБА Европе Дејан Бодирога рекао је за „Политику“ да су српски клубови погрешили што су се определили за АБА лигу.

Србија 24.04.2016 | 17:20
АБА? Катастрофа за српску кошарку

Бодирога је за регионално такмичење рекао да је катастрофално по кошарку у Србији, док у Европи траје рат за превласт између ФИБА и Евролиги.

Легенда српске и европске кошарке пре неколико дана је поводом тренутне ситуације рекао да кошарка мора да буде изнад политике, а сада се осврнуо на одлуке које су донете на овим просторима.

„Када је реч о АБА лиги, опредељење наших клубова за њу је катастрофално. Чега си првак? Шта је АБА? Ништа, непостојећа држава и територија. Првак Србије, то има тежину. Да ли су Шентјор, Широки бријег, Ново Место, значајнији за Србију од Зрењанина, Чачка, Ужица? За мене нису. Када тамо играмо, ко нам је онда крив кад не будемо први и наш клуб не буде играо у Евролиги“, нагласио је Бодирога у интервјуу за „Политику“.

Бодирога се потом истакао да је АБА лига један од разлога зашто Партизан пре неколико година није добио А лиценцу Евролиге.

„Да ли литвански клубови греше што су изашли из ВТБ лиге и играју домаћу лигу? Не греше. И онда је Жалгирис добио лиценцу на десет година, а не, рецимо, Партизан, који је то заслужио. Ту лиценцу би имала и Србија, да је Србија Србија. И тако су неки за ’српску кошарку’, а дају мандат АБА лиги“, рекао је Бодирога.

Прослављени кошаркаш је, такође, одговорио на оптужбе које је на његов рачун изнео Небојша Човић, али га није поменуо у интервјуу, већ је рекао да ће се сам препознати.

Човић је пре неколико дана истакао да би српски представници у ФИБА морали да ураде више за интерес кошарке у Србији. На то је Бодирога одговорио истакавши да се никада није бавио политиком, већ кошарком и да његови резултати у репрезентацију, као и током рада у Кошаркашком савезу Србије и ФИБА довољно говоре.

„Толико о томе колико је ко учинио за кошарку. Што се тиче тих замерки, оне су бесмислене. Забринуо бих се да је је такав човек похвалио. Човек који је залутао у кошарку, рачунајући да ће окружен кошаркашима имати чистију биографију. Човек који је уништавао и уништава српску кошарку. Бесмислено је да о кошарци полемишем са човеком који нема заштићеног сведока да је радио физичко. Знате, из српске кошарке су отеране и прогнане легенде као што су Ратко Радовановић, Зоран Славнић, Жарко Варајић, Зоран Савић, Дражен Далипагић, Горан Грбовић.... Да би овакви људи мешетарили. Уосталом, неки паметни људи су давно дали дијагнозу за њега. Човек који је перфидан, покварен, лажљив, болесно амбициозан и бескрупулозан“, истакао је Бодирога.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

горан

24.04.2016 16:20

Велико постовање према г. Бодироги великом косаркасу и цовеку. Али ја не вифим ниста лосе сто Српски клубови играју АБА лигу. Моје мисљење је, да су играци у тој лиги стекли велика искуства. Али ту се умесала политка и сада свадја измедју ФИБЕ и Еуролиге. Е сад треба забранити такмицења и казнити клубове који играју у АБА лиги. Е то није у реду. То знаци казнити некога сто много ради а ја не могу да му будем сеф. Зато се у свему не слазем са г.Бодирогом иако га неизмерно постујем и ценим. Неби требало да то има везе сс АБА лигом и да нам неко поставља улиммативне услове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

24.04.2016 18:07

Ми имамо једног Бога , име му је Бодирога. Како се неко усуди спимињати Бодирогу у негативном контексту. Најодмјерениј и највеци Србин медју косаркасима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика

24.04.2016 20:59

Мислим да је Бодирога на једној странини. Декларисао се и на којој. Та једна страна мимо свих прсвила даје ултиматуме дрзавама и клубовима како це да се понасају и мимо њиховог интереса им кроји капу. АБА лига је била гледана и спонзорисана за разлику од пар сеоских лига гдје објективно нема квалитета. Данас све сто мање висе вриједи на балкану игра АБА лигу ако би имали принцип који заступа Бодирогина страна те лиге не би било и 2 клуба која у Србији несто вриједе не би имали с ким да играју. А и Баја је дао силне милионе на Игокеу и с ким би она играла ако јој противници буду пар qматерских клубова у БиХ. Ово је како год се заврси велики корак назад за европску косарку

ОДГОВОРИТЕ