Србија бира: Отворена гласачка мјеста

У Србији се одржавају ванредни парламентарни, покрајински и локални избори. Бирачка места отворена су у 7 сати, а биће затворена у 20.

Србија 24.04.2016 | 10:15
Србија бира: Отворена гласачка мјеста

Право гласа има 6.739.441 грађанин који ће се изјашњавати на 8.378 бирачких места, од којих је 90 на Косову, 29 у затворима, а 38 у иностранству.

Гласање на ванредним парламентарним избоирма протиче у најбољем реду, у складу са законима Србије и свим демократским и међународним стандардима, речено је на првој конференцији за новинаре Републичке изборне комисије (РИК) од отварања бирачких места.

Председник РИК Дејан Ђурђевић рекао је да на изборима право гласа има 6.739.441 бирач, да има 8.377 бирачких места.

"Јутрос у седам су отворена бирачка места, гласање за сада протиче у најбољем реду, у складу са законима Србије и свим демокрасктим и међународним стандардима", рекао је Ђурђевић, додајући да до сада није пријављена ниједна неправилност.

Са првим подацима о излазности до 10 сати РИК ће изаћи на конференцији за новинаре у 11 сати.

За 250 посланичких места у Скупштини надметаће се 3.270 кандидата на 20 изборних листа, од којих је шест мањинских.

Парламентарне изборе пратиће 1.687 домаћих и 196 страних посматрача.

Данас се одржавају локални избори у 17 београдских општина, као и у 138 општина и 25 градова Србије.

Избори неће бити одржани за одборнике скупштина градова Београд и Зајечар и одборнике скупштина општина Аранђеловац, Бор, Врбас, Ковин, Косјерић, Лучани, Мајданпек, Медвеђа, Мионица, Неготин, Оџаци и Пећинци, јер су то општине у којима су избори одржани од 2013. до 2015. године.

У Србији је на снази предизборна тишина која ће трајати до 20 сати, када се затварају бирачка места и до када је забрањена изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата.

На сам дан гласања, у недељу од 7.00 до 20.00 сати, дозвољено је објављивање извештаја о томе где су кандидати гласали, али не и њихових изјава.

Током изборне тишине дозвољено је и емитовање информација о одзиву грађана и спотова надлежних републичких органа и невладиних организација у којима се грађани упућују у које време и на који начин могу да гласају.

Док је на снази изборна тишина, на бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Изборне листе на збирном гласачком листићу распоређене су по редоследу објављивања листе.

Коментари / 0

Оставите коментар