Меркелову дјеца дочекала пољупцима

Немачка канцеларка Ангела Меркел посетила је данас избеглички камп у Турској код границе са Сиријом и отворила центар за заштиту деце који финансира ЕУ, а том приликом је добила поклоне и пољупце од најмлађих избеглица из Сирије.

Свијет 23.04.2016 | 21:19
Меркелову дјеца дочекала пољупцима

Канцеларка Меркел допутовала је данас по подне са председником Савета ЕУ Доналдом Туском и потпредседником Европске комисије Франсом Тимермансом у град Газиантеп, у покушају да дају замајац примени споразума ЕУ и Анкаре о решавању избегличке кризе, а на аеродрому их је дочекао турски премијер Ахмет Давутоглу.

Делегација је, уз јаке мере безбедности и са снајперистима на крову аутобуса, одмах одатле отишла у оближњи избеглички камп у Низипу, где се налази око 5.000 избеглица, међу којима 1.900 деце.

Изнад улаза у камп дочекао их је велики транспарент са натписом: "Добродошли у Турску, највеће уточиште избеглица", преноси Ројтерс.

Меркелова, Туск и Тимерманс су пресекли црвену траку и тиме свечани отворили дечји центар који финансира ЕУ и подржава УНХЦР, а у церемонији им се придружио Давутоглу са супругом, наводи АП.

Немачка канцеларка је ћаскала са групом деце која су стајала испред цртежа окачених у центру, делила им бојице и слушала музички састав који је извео пригодне нумере, а потом се руковала са младим музичарима и захвалила им на арапском.


Европски лидери ће се, после обиласка избеглица, повући на разговоре и на крају ће имати заједничку конференцију за медије са турским премијером Давутоглуом, најавиле су агенције.

Циљ њихове посете је да подстакну спровођење споразума са Анкаром вредног шест милијарди евра, постигнутог пре месец дана, о враћању миграната који стигну на грчке обале у Турску, а који је на удару критика бораца за људска права, УНХЦР-а и неких лидера ЕУ, наводи АФП.

Европски лидери желе да покажу како издвојена средства помажу Турској да побољша услове за 2,7 милиона избеглица у тој земљи, мада критичари истичу да их већина живи у сиромаштву далеко од званичних кампова.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар