Србија: Бирачи највише гласају по киши

Киша и ружно вријеме, који су најављени на дан одржавања избора, погодоваће већој излазности бирача. Тако бар каже статистика.

Србија 23.04.2016 | 13:25
Србија: Бирачи највише гласају по киши

Лоше временске прилике у многим земљама утичу на изборну апстиненцију, али не и у Србији. Наиме, показало се да је код нас највећа излазност забиљежена управо када је било лоше вријеме.

Статистике показују да се грађани Србије по лошем времену најрадије баве политиком.То је био случај са парламентарним изборима у јануару 2007, кад је, по киши, на биралишта изашло 60,6 одсто грађана.

Слично се догодило и 2003. Са друге стране, најмања излазност од 1990. била је на изборима 2014, који су практично одржани у идеалним временским условима - (око 53 одсто).

"Излазност у Србији мање зависи од временских прилика, а више од тога како су избори представљени, колико су важни и да ли се бирачи опредјељују за или против нечега. У земљама високе политичке културе временске прилике више утичу на расположења бирача да изађу на изборе, него код нас", каже за "Блиц" Бојан Клачар из Цесида.

Научници су у САД у петогодишњем истраживању доказали да лоше вријеме у Америци утиче на њихове гласаче и да у тим условима гласају махом само најпосвећенији бирачи. У Великој Британији реакција гласача је обрнута - излазност се повећава сваки пут када на дан избора пада киша.

Да се Срби у том погледу понашају слично као и Британци, каже психолог Зоран Миливојевић.Грађани Србије би лијепо вријеме радије искористили за излазак у природу и дружење са пријатељима, него за одлазак на гласање.

Он истиче да би лоше вријеме требало позитивно да утиче на излазност, јер људи сједе код куће, гледају телевизор и ментално се укључују у изборну атмоферу и мотивишу да оду на бирачка мјеста.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мирко Немирко

23.04.2016 11:36

Па тако и треба! Када је лијепо вријеме, било би стета бавити се политиком. Тада се људи баве спортом, сетњом, посјецују родбину, ростиљају итд... А када киса пада онда хајд у царсију, гласај за једног од лазова са листе. Али опет си изасао вани.

ОДГОВОРИТЕ