Флаширана вода продаванија од сокова

Ова година може бити година флаширане воде, јер је њена продаја по први пут надмашила продају сокова. Продаја воде скочила је 7,9 одсто лани, највише икада.

Свијет 22.04.2016 | 19:10
Флаширана вода продаванија од сокова

На питање шта је нови амерички напитак, одговор дефинитивно више нису газирани сокови. Према најновијим подацима потрошње пића Маркетинг Инка, Американци дефинитивно обнављају своју “љубав” према води.

Продаја флаширане воде повећана је за 7,9 одсто у 2015, а прогнозе су да би продаја могла да настави своју узлазну путању у односу на сок и у овој години.

Потражња за флашираном водом била је невјероватна у протеклој деценији, упркос забринутости за животну средину. Само 82 одсто од 42,6 милијарди пластичних флаша купљених сваке године се рециклира, што значи да се 18 одсто или 7,7 милијарди, баца у смеће.

Они који су противници флаширане воде тврде да је вода из чесме и чистија и безбједнија. Како кажу, вода са чесме се свакодневно тестира, док се флаширана ставља на тест само једном недјељно.

Цијена и погодност коју доноси флаширана вода, заједно са малим бројем калорија, довела је до масовне популарности, посебно у односу на газиране напитке и друга безалкохолна пића.

Потрошачи знатно мање пију сок, од 53,7 литара по особи у 2000. години до 38,9 литара по особи у 2015.

Занимљиво је и да сок губи битку, не само са водом већ и са другим напицима као што је кафа и енергетски напитци. Продаја газираних сокова пала је 1,5 одсто у прошлој години.

Са овим проблемом суочава се и Кока Кола, јер продаја газираних напитака континуирано пада. Кока Кола је ријешена да се избори са тим тако што истиче своје здравије производе са мање соде. Компанија се базира на расту на другим тржиштима, као што је Азија, гдје продаја иде узлазном путањом.

Кока Кола је најавила да ће своје производе ставити под “један бренд” кишобран, за своја четири најпопуларнија напитка.

И Пепси реагује на ове промјене. Компанија је саопштила да 25 одсто њене продаје долази од газираних пића, али да потрошачи у свакодневној конзумацији бирају и њихове негазиране сокове и воду.

Због тога Пепси реагује тако што на неки начин раздваја своје брендове од сокова са содом.

Пепси је у јануару покренуо и ресторан Кућа коле у Њујорку, где је са новим укусима и изгледом покушао да привуче нове кориснике кој имају нешто другачије навике.

Реакције на потез Пепсија када су у питању газирани сокови биле су различите, али када је флаширана вода у питању, ту је забиљежен напредак.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар