Кина шокирала свијет: Ово је наш спас

Кинеска влада објавила је план за опоравак економије који се заснива на производњи електричних лонаца за кување пиринча, луксузних WЦ-даски и смартфона.

Свијет 22.04.2016 | 10:40
Кина шокирала свијет: Ово је наш спас

Нови план има за циљ да се производњом квалитетнијих производа створи економија заснована на домаћој потрошњи уместо на спољној трговини и инвестицијама.

У документу који су објавиле кинеске власти, налази се необично детаљан списак пожељних производа као што су електрични лонци за кување пиринча, мали кућни апарати, "паметне WЦ-даске" и паметни телефони.

До сада су планови за економски развој занемаривали недостатак производа за локално тржиште.

Кина је највећи светски произвођач електронских уређаја, намештаја и играчака. Због високе цене производа домаћих брендова већина становништа не може себи да приушти квалитетне производе, а јефтинији брендови нуде производе сумњивог квалитета.

У овој земљи чести су скандали због продаје "вештачке" или неквалитетне хране, сумњивих лекова и других производа.

Власти у Пекингу покушавају да појачају економски раст који је сада на седмогодишњем минимуму од 6,7 одсто. Економисти наводе да се виде знаци активности у кинеској економији, али упозоравају да би привредни раст могао да настави да опада и у другој половини ове године.

План за опоравак економије одустаје од традиционалних позива кинеског руководства о развоју пољопривреде, тешке индустрије и технологије.

Улагање наде у производе као што су "паметне даске за WЦ", кувала за пиринач и слично стављају акценат на кинеске потрошаче који желе да своје домове учине удобнијим.

До сада су се кинески медији подсмевали "паметним даскама" које су опремљене грејачима, различитим воденим масажерима и другим функцијама, називајучи их неозбиљном модом која долази из Јапана.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар