Како је Никола Тесла замишљао 21. вијек?

Тесла је говорио како ће у 21. веку заживети роботизација производње, да ће научна открића постати приоритет, а да ће дуван и кафа због постати неатрактивни.

Србија 21.04.2016 | 20:40
Како је Никола Тесла замишљао 21. вијек?

Ове године обележићемо 160. годишњицу рођења Николе Тесле, једног од највећих научника и проналазача свих времена. Иако је иза себе оставио огроман број изума, Тесла је често размишљао и о будућности. Током 1930-их њега су у хотелу Говернор Цлинтон у Њујорку често посећивали новинари Њујорк Тајмса и Тајма с којима је разговарао о својим почецима, али и о ономе шта нас тек чека у 21. веку.

Наука ће бити приоритет

Генијални Тесла замишљао је свет у ком ће приоритет за човечанство постати научна открића, а не ратови. Тада је говорио како најцивилизованије земље на свету највише што могу троше на ратовање, а најмање на образовање.

Према њему, у овом веку ће се тај приоритет променити, а говорио је како ће борба против незнања бити славнија него смрти на ратишту, а једнако тако ће и открића нових научних истина постати важније од сукоба дипломата.

Говорио је и о новинама свог доба које су тада научна открића и нове филозофске концепте схватале као вести, док ће по њему политичке контроверзе и злочин добити мизеран простор, а с насловних страна ће вриштати славна открића.

Исхрана и здравље

На крају свог живота, Тесла је имао и помало необичне теорије о ономе каква би требало да буде оптимална људска исхрана. Сам је једва јео мед и млеко у последњим данима, верујући да је то најчистији облик хране.

Због такве исхране је изгубио и на килажи, што је допринело заблудама да је спао на просјачки штап пред крај живота.

Сам је избегавао месо, а предвиђао је да ће разни стимуланси попут кафе, чаја и дувана нестати – јер ће једноставно престати да буду атрактивни, док ће се алкохол и даље конзумирати. Он је још прогнозирао да ће бити довољно жита и житних производа да се храни цео свет, чак и популација Кине и Индије које су бујале.

Роботи

Крајем 19. века, Тесла је почео да ради на роботици кад је патентирао чамац на даљинско управљање, а у својим је предвиђањима говорио да ћемо бројне активности које обављају људи у будућности препустити роботима.

Говорио је и о томе да ће роботи у 21. веку заузети место које је робовска радна снага имала у античким цивилизацијама, што ће људима оставити простора да остварују више животне циљеве.

Оснивање агенција за заштиту животне средине

Иако је говорио о америчкој Агенцији за заштиту животне средине (ЕПА) коју ћемо видети тек кроз стотинак година, то се остварило много раније.

Тесла је говорио о хигијени и телесној култури које ће бити препознате као гране образовања и власти, али и о истоименом министарству које би 2035. требало да америчком председнику буде много важније од министарства одбране, на пример.

Говорио је тада како ће деци и унуцима загађење плажа бити незамисливо као што је њему тада био живот без канализације. Снабдевање водом много ће се боље надзирати, а према Тесли - само ће лудаци пити нестерилизовану воду.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Предпразницно располозење

22.04.2016 05:42

Тесла је вец давно васкрснуо у овом вијеку. Људи који су знали цијенити његов уцинак наставили су с његовим дјелом и под његовим именом, за сада у облику електрицних аутомобила. Фабрике су вец поотваране у САД и Европи тако да је он симболицно све висе и свуда присутнији. Као сто се то цесто десава с насим многим бистрим мозговима, његов недостатак је био сто је у сустини био струцно ограницен и није водио рацуна управо о рацуници и застити својих права. За то су се били побринули и обогатили људи око њега. При насој муци и злој судбини не заборавимо овдје изврсити поредјење с Надреалистима. Они су у много крацем историјском року и без компјутера (док сам Билл Гатес на поцетку револуције није могао предвидјети развој истих за 30 година) увидјели и знали ста нас оцекује те нам то све до у детаље приказали. Ипак смо сви поклекли.

ОДГОВОРИТЕ