Која је улога Алабаније у Македонији?

Штампа на немачком испитује улогу албанских партија, која би могла да буде одлучујућа за кризу у Македонији.

Регион 21.04.2016 | 14:20
Која је улога Алабаније у Македонији?

Недељу дана након што је македонски председник Ђорђе Иванов превентивно амнестирао 56 политичара и њихових сарадника и даље хиљаде Македонаца свакодневно излазе на улице због те одлуке.

Данашњи четвртак је најављен као својеврсни дан Д, јер на улице излазе и демонстранти и поборници актуелне власти. Демонстранти захтевају одлагање избора заказаних за 5. јун, јер до тада не може бити сређен бирачки списак који, према проценама, има 100.000 непостојећих бирача.

Уз то, владајуће партије имају потпуну доминацију над медијском сценом, па се захтева и медијска реформа. Најважнији захтев је повлачење амнестије коју је Иванов уделио припадницима владајуће елите против којих Специјално државно тужилаштво води истрагу због илегалног прислушкивања 20.000 грађана, злоупотребе функција и криминализације политичких противника кроз полицију и правосуђе.

„Хулигани, убице нације, криминалци управљани из иностранства – тако их назива владина штампа. Пише да демонстранти желе да претворе Македонију у међународни протекторат и да их финансира и њима управља берзански шпекулант Џорж Сорош – они су, дакле, сорошиди“, пише угледни немачки недељник "Шпигл" на свом порталу. „У питању су десетине хиљада огорчених Македонаца који већ недељу дана широм земље излазе на улице против национално-ауторитарних властодржаца.“

Преноси се став македонског публицисте Саше Орданоског, који каже: „Ми смо земља у распаду. Практично више нема легалних институција, наша судбина сада зависи од међународне заједнице.“ Европа, пише "Шпигл", занемарује многе ствари у Македонији, јер та држава зауставља избеглички талас на граници с Грчком. Ипак, у петак је нови састанак у Бечу под диригентском палицом европског комесара Јоханеса Хана. Од тога састанка Душан Рељић, стручњак берлинске фондације Наука и политика, нема велика очекивања: „Садашњи развој показује да режим Груевског жели да остане на власти по сваку цену, јер његовим представницима прети затвор.“

Дописница бечког листа "Стандард "у свом извештају истиче: „Демонстрације се данима одржавају не само у главном граду Скопљу него и у Битољу, Струмици, Велесу, Куманову и Штипу. У њима учествују и Албанци који чине четвртину македонског становништва.“ Даље се посвећује улози албанских партија:

„Заиста је одлучујућа улога коју имају две велике албанске партије, ДУИ Алија Ахметија, који је последњих година коалирао са владајућом ВМРО, као и ДПА Мендуха Тачија. Јер уколико те две партије окрену леђа премијеру Груевском и ВМРО-у и прикључе се захтеву за одлагањем избора, онда би ВМРО остао усамљен и након евентуалних избора не би могао да сачини коалицију. До сада међутим ДУИ и ДПА подржавају ВМРО када се ради о термину избора. Посебно ДУИ тешко да има интереса за ефикасан рад Специјалног тужилаштва из страха да ће испливати правно релевантне радње у које су уплетени чланови те партије – посебно случајеви корупције.“

„Албанци у Македонији све критичније гледају на ДУИ и ДПА. Нова албанска партија Беса и друге албанске организације учествују у протестима. Одлучујуће ће свакако бити и колики ће притисак на Албанце извршити Сједињене Државе. Јер Албанци у Македонији – баш као и у Албанији и на Косову – важе за блиске савезнике САД. Важно је и да ли ће убудуће Македонија имати шансу да уђе у НАТО и, дугорочно, у Европску унију – упркос досадашњем вету Грчке“, закључује бечки лист.

Извор: Дојче веле

Коментари / 0

Оставите коментар