У чему је поента ношења браде?

У чему лежи поента ношења брада са еволутивног аспекта? Дјеца, жене и већина мушкараца дјелује савршено добро и без њих. У чему је онда тајна коју дијеле брадати мушкарци?

Свијет 21.04.2016 | 11:46
У чему је поента ношења браде?

Ова тајна је довољно скривена да је чак ни љубитељи брада често не разумију до краја или је једноставно нису ни свјесни. На прву, врло је једноставно претпоставити како је ријеч о скретању пажње супротног пола, али посљедња истраживања кажу како то није случај.

Уствари, брада има коријен у жељи за пажњом супротног пола, али не као порука женама. Брада је, пише ББЦ, заправо порука другим мушкарцима.

Женска пажња се, упркос увријеженом мишљењу, не задржава превише на необријаном лицу. Да, оно свакако одређеном броју жена дјелује привлачније од чисто обријаног, али тај проценат је недовољан како би се закључило да мушкарци пуштају браду због женских погледа.

Истраживачи стога предлажу како је посриједи секундарни тип сексуалне селекције. Наиме, како би се успјешно размножавали, животињама, укључујући човјека, често није довољно бити само привлачан супротном полу – мора постојати надметање међу припадницима властитог пола.

Посљедња истраживања објављена у листу Оxфорд Јоурналс сугеришу да и жене и мушкарци дубоки глас и браду сматрају симболом снаге и агресивности. Дакле, није ријеч о нужној привлачности колико о доминацији над другим мушкарцима.

Да би лакше схватили, сличан сценариј постоји и међу женама, а то је ношење шминке. Иако добра шминка не значи нужно и привлачнију жену, шминку перципирају друге жене које исту често схватају као израз доминације међу припадницама властитог пола.

Извор: Клиx

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

мм

21.04.2016 10:12

Било како било, ја О

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.04.2016 13:41

Брада се одувјек носила као знак мушкости и професије коју човјек обавља. Због тога имамо браду звања коју носе свештеници. Браду знања коју носе професори и браду СРАЊА коју носе остали грађани!

Name

Чаруга

21.04.2016 10:34

Носим браду редовно одржавана значи машиница за шишање а из разлога што ми се мрско бријати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ормар

21.04.2016 10:36

Данас, за прикривање оријентације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

21.04.2016 11:04

Ко изгуби образ пусти браду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леса

21.04.2016 11:33

Ја је носим зато сто сам оцелавио, боље да ме зову "Брада", него "Цело" :-Д Мало сале није на одмет

ОДГОВОРИТЕ