Зашто су нестали диносауруси?

Диносауруси су били пред изумирањем знатно пре него што је кобни астероид ударио у Земљу пре 66 милиона година, показало је ново истраживање, а пише британски Гардијан.

Занимљивости 21.04.2016 | 09:00
Зашто су нестали диносауруси?

Диносауруси су се појавили пре више од 230 милиона година. Нове врсте јављале су се знатно чешће него што су старе изумирале. Но, студија коју су спровели научници са универзитета Бристол и Рединг показује да се све почело мењати знатно пре него што је астероид ударио на подручје данашњег Мексичког залива и запечатио њихову судбину.

Научници су диносаурусе поделили у неколико великих "породица" и пратили су успон и пад врста кроз милионе година. Истраживање је показало да су пре 220 милиона година били у успону, с појављивањем мноштва нових врста које су надокнађивале изумирање старих. Но, око 140 милиона година пре наше ере, њихов напредак се успорио, док су око 90 милиона година пре наше ере ушли у фазу дугорочног, али неизбежног пада.

У том тренутку, 24 милиона година пре него што је астероид ударио у нашу планету, већ је изумирало више старих врста диносаура него што се појављивало нових. То је био и један од разлога зашто их је ударац 10-километарског астероида докрајчио, због мањег броја врста и недостатка разноликости нису се могли прилагодити на нове климатске услове, па су били осуђени на пропаст.

Иако су се неке врсте и даље добро држале пре удара астероида, било је ту још фактора због којих су били осуђени на пропаст, као што је дизање нивоа мора које је расцепило копнене површине и тако изоловало неке заједнице/врсте, сматра Крис Вендити, биолог који је радио на истраживању.

"Да су наставили на том правцу, чак и да метеор није ударио, били би врло сиромашни врстама у надолазећим милионима година или би потпуно изумрли“, сматра Вендити.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар