БиХ добија 12 милиона од продаје амбасада

БиХ би требало да добије 12 милиона долара од продаје пет објеката из дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ.

Регион 20.04.2016 | 17:20
БиХ добија 12 милиона од продаје амбасада

Како се сазнаје, планирана је продаја зграда амбасада у Бону, Њујорку, Токију и Берну и стана у Њујорку.

Продаја имовине договорена је у Скопљу 4. и 5. априла на сједници Заједничког комитета за сукцесију дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ, састављен од представника БиХ, Србије, Хрватске, Македоније и Словеније.

- Уговорена вриједност тих некретнина у Анексу Б Споразума о питањима сукцесије је 42,7 милиона долара, али тржишна вриједност износи око 80 милиона долара. Састанак у Македонији био је један од најуспјешнијих до сада. Коначно је откочена расподјела имовине бивше СФРЈ - кажу у Министарству спољних послова БиХ.

Додају да стан у Петој авенији у Њујорку нико не користи и да је закључан од 1992. године, док је у згради у Њујорку смјештена мисија Србије при УН. Србија користи и зграде амбасада у Токију и Берну, а зграду у Бону не користи нико.

У Министарству напомињу да, према Споразуму о питањима сукцесије имовине бивше СФРЈ, процијењена вриједност ДКП-ова је 266,40 милиона долара. Предвиђено је да БиХ припадне 15 одсто, што износи 39,96 милиона долара.

- Слиједи заједничка продаја дипломатско-конзуларних објеката у Централноафричкој Републици, Гвинеји, Замбији и Гвајани. У току је и процес физичке подјеле имовине у Бразилу јер је ријеч о великом дипломатском комплексу. Ускоро ће бити дистрибуисана и умјетничка дјела која се налазе у дипломатско-конзуларним објектима бивше СФРЈ - прецизирали су у Министарству.

Истакнуто је и да постоји дипломатско-конзуларна имовина бивше СФРЈ која није наведена у додатку Анекса Б Споразума о сукцесији, те да је у току њена идентификација.

У Анкари је 30. марта завршена примопредаја објекта амбасаде који је БиХ добила у процесу расподјеле са Србијом. Тај објекат БиХ је добила резолуцијом Комитета за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ из 2006. године док је Србија, истом резолуцијом, добила објекте резиденције и куће.

Резолуцијом Комитета из 2011. године била је дефинисана обавеза примопредаје објекта амбасаде до краја 2012. године. Да то питање буде ријешено, одлучено је састанку Заједничког комитета који је одржан у Скопљу 8. фебруара. БиХ је припао објекат амбасаде од 617 квадратних метара, а Србији објекти резиденције од 1201, и помоћна кућа од 240 квадрата.

БиХ је припало и 2.406, а Србији 5.620 квадрата земљишта са објектима. Након тога, БиХ је од Србије затражила да плати 600.000 долара на име коришћења зграде те амбасаде јер је Србија и даље у том објекту. Власти у Београду су се 2011. године обавезале да им БиХ мјесечно на име коришћења фактурише 10.000 долара, до примопредаје те зграде.

Наредни састанак Заједничког комитета организоваће Словенија у јуну 2016. године, ради убрзања процеса.

Представник Србије у Заједничком комитету за расподјелу дипломатске имовине Вељко Одаловић изјавио је да дуг према БиХ треба хитно измирити.

- Ми се и даље налазимо у згради у Анкари која је припала БиХ. БиХ нам сада нуди да задржимо амбасаду и сачувамо целину комплекса, јер су нама тамо припали резиденција и кућа, а да њима заузврат уступимо неку зграду у Београду - рекао је Одаловић.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар