Анализа: Руски осврт на успјехе Црвене Звезде...!

Звезда да захвали и "делијама" на историјској сезони! О томе како је Црвена звезда остварила највећи успех у својој евролигашкој историји мишљење имају сви они којима су црвено-бели у срцу, а наравно, како то бива у нашој земљи, и сви они који не могу да је поднесу. Али, шта о Звезди мисле Руси, чији је ЦСКА после 71:78 у београдској Комбанк арени дошао до 3:0 у четвртфиналној серији и окончао сезону из снова екипе тренера Дејана Радоњића?

Кошарка 21.04.2016 | 23:00
Анализа: Руски осврт на успјехе Црвене Звезде...!

У помоћ смо позвали Тимура Рустамова, једног од најбољих новинара, једних од најбољих руских спортских новина, "Спорт експреса". И, његов поглед на дуеле "армејаца" са Звездом, проткан кроз репортажу из Београда, изгледа овако:

"Сам долазак у Београд за ЦСКА је најпре донео топао пријем. Ем 25 степени напољу, ем је ту била и група српских новинара. Она није дочекала "армејце" држећи таблице са исписаним именима оних које чекате на аеродрому, већ средствима за бележење разговора. Наравно, мета им је био Милош Теодосић, не само један од најбољих српских кошаркаша, већ и Звездин фудбалски навијач. Он им није тада изашао у сусрет, прошавши покрај диктафона и неставши у дубинама аутобуса. Зато су сви одмах притрчали Димитрису Итудису, тренеру ЦСКА који сјајно говори српски.

А пролазећи, у ишчекивању меча, улицама српске престонице, могли сте, ако сте пажљиви слушач, да ту и тамо чујете речи "Црвена звезда" или "Теодосић". А када вас житељи Београда упитају "Остајете ли дуго?", а ви им одговорите са "Зависи како ваши буду одиграли против ЦСКА", они се само осмехну. Са разумевањем. Да, са разумевањем, што не треба да вас чуди. Спорт је у Србији, а нарочито кошарка, популарнија од политике или музичке и филмске сцене.

Да бисмо се додатно уверили у то, решио сам да направим мали обилазак кроз град. У сваком његовом крају можете да видите понеки кошаркашки терен. Увече, ако је време пријатно, ниједан кош не мирује. Децу можете да чујете како се свађају ко је од њих Тео, а ко Бјелица, док они старији дискутују о завршници евролигашког, а почетку НБА плеј-офа. И, аргументи им нису лоши.

Сама Арена није била крцата, у стилу да је било 25.000 навијача, јер су и они, ма колико фанатични умели да буду, били без илузија. ЦСКА никада није изгубио у четвртфиналу, а притом је добио и осам претходних сусрета са Звездом. Али, ко год да је у Арену дошао, побринуо се да створи атмосферу много пре него што је трећи меч и почео. Сваком играчу домаћих следиле су овације, а нешто сасвим супротно гостујућим. Једино се провукао Дмитриј Кулагин, који је на паркет изашао заједно са Таренсом Кинсијем. Судије су још горе прошле од играча "армејаца". Можемо то назвати "авансом".

Пола сата пред почетак меча почело је навијање. Треба одати признање и онима који су пројектовали Арену. Издржавала је атмосферу коју је стварала домаћа публика, што бисмо волели да и видимо у нашој ВТБ лиги. А на паркету је то издржавање покушавао да изведе и ЦСКА...

Чак и када су гости повели са 54:44, било је прерано за славље. То као да су заборавили Итудисови саиграчи, јер је само неколико минута без максималне концентрације било довољно домаћину да се врати у живот. Тројка Симоновића смањила је заостатак на "-5", а трибине су постале још гласније. Иако вам се до тада чинило да не постоји могућност да се буде гласнији.

Помагао им је у томе и Николс, који се упорно држао шута са дистанце (0/4). А децибели су расли. Као и чуда на паркету. Милер је поентирао између двојице, уз фаул, Дангубић из далека погодио, и ЦСКА је остао на врлој малој удаљености. Али, онда су Московљани урадили оно што се од њих и очекивало, оно што су урадили и у другом мечу. Постали су бржи у одбрни, а мирнији у нападу. И, колико год да су навијачи били бучни, они нису могли да остваре чудо. Радовао се гост, а имао је и зашто. ЦСКА иде у Берлин, баш као и 2009.

А док смо напуштали Арену, навијачи то нису чинили. Уместо тога, утрчали су на терен. Скоро сви са трибина прешли су на паркет. Окружили су играче и наставили да певају, заједно са њима. Може бити да је је ова, историјска сезона Црвене звезде у Евролиги - и њихова заслуга", закључио је Тимур Рустамов.

Коментари / 0

Оставите коментар