Позајмљују матурске хаљине и преко 'Фејса'

У сусрет матурама солидарност младих у Српској избила у први план, па су припреме јефтиније него обично. Вршњаци помажу једни другима да уштеде по неколико стотина марака.

Република Српска 19.04.2016 | 20:28
Позајмљују матурске хаљине и преко 'Фејса'

Матуре "куцају" на врата, па су ђаци увелико у потрази за свечаним хаљинама, шминкерима, фризерима, а неки чак и личним стилистима... Ипак, жеља за љепотом ове године је пала у други план.

У први је избила солидарност младих, који, свјесни кризе у којој су и вршњаци и њихови родитељи, све чешће поклањају или позајмљују своју гардероду "надолазећим" матурантима. Једна од њих је и Кристина Комљен из Бањалуке која је матурирала претпрошле године, а ове одлучила своју хаљину да позајми некој од дјевојака које нису у могућности да од својих родитеља захтијевају тако велики трошак.

"Како живимо у друштву које не зна да цијени праве вриједности, желим да на овај начин скренем пажњу младима да не дозволе да околина утиче на њих, да не траже од својих родитеља да издвајају неколико стотина марака за хаљине које ће обући једном у животу. С обзиром на то да сам ја направила грешку па потрошила новац на матурску хаљину, одлучила сам да своју позајмим дјевојци која не жели или није у могућности да другу купи", рекла је за "Новости" Кристина Комљен, а понуду је поставила на свој фејсбук-профил.

Кристина се на овај потез одлучила инспирисана истим поступком своје суграђанке Јоване Тодић.

"Захваљујем се прије свега Јовани која је ово исто урадила прије мене, али и Јовани Трифуновић која је идеју омасовила на свом профилу па су дјевојке почеле да се јављају свакодневно са сличицама својих хаљина које поклањају или позајмљују, а тренутно их је неколико десетина", истакла је Кристина.

И ове године, као и сваке друге, најскупља ставка су мушка одјела. У једном бањалучком салону цијене се крећу од 220 КМ до 770 КМ.

"До сада смо продали велики број одјела, највећа потражња била је у првој половини априла. Чињеница је, ипак, да је највише проданих примјерака било по најнижој цијени, односно 220 КМ. Као и сваке године, мушкарци теже класици, односно црној боји, мада је ове сезоне 'ин' и тамно сиво, руска крагна, а у моду се вратила и лептир машна. Новитет су мушки шешири, популарни "цилиндри" које такође имамо у понуди, а крећу се од 55 до 120 КМ", рекла је радница Јелена.

Дјевојке се, по традицији спремају за најлуђу младалачку ноћ нешто дуже, па неријетко већ у марту крећу у потрагу за идеалном комбинацијом у којој ће заблистати са својим пратиоцем на плесном подијуму. За разлику од претходних година, све је учесталије и наручивање преко интернета, гдје се преко планетарне продајне мреже "Ибеј" могу по врло повољним цијенама наћи "увјерљиве копије" највећих свјетских брендова.

Ипак, како наводи А. П. из Шамца, која се бави набавком матурских хаљина преко те мреже, куповина одјеће за важне догађаје као што је матура или вјенчање, увек је "мач с двије оштрице".

"Иако сам стекла велико повјерење купаца, увијек својим муштеријама подвучем да понекад производ не изгледа баш "као на слици". То се ријетко деси, можда једном у 50 случајева, али ипак није искључено. Чињеница је да по врло повољној цијени могу усрећити сваку матуранткињу, по цијени од 60 КМ па надаље", рекла је.

Матуранткиње које нису спремне за ову врсту ризика ипак се "држе класике", односно куповине по провјереним бутицима са реномираним брендовима, али и свјесне да на таквим мјестима не "могу проћи" испод 250 КМ па до чак 1.000 КМ, па ко воли, нека изволи...

ПОПУСТИ ЗА ДОТЈЕРИВАЊЕ

У граду на Врбасу популарна су "матурска снижења".

Тако се женске матурске ципеле могу наћи већ по цијени од 35 КМ, а мушке од 60. Сличном "политиком" воде се и фризери и шминкери који дају попусте до 50 одсто за свечане матурске фризуре и шминку.

Тако се дејвојке могу "средити" у просјеку за укупно 30 КМ (фризура плус шминка) а момцима се овај трошак углавном своди на шишање, које је од пет КМ па на даље. Код дјевојака је неизбјежно и "кварцовање" по соларијумима чије се цијене у просјеку крећу од око 1,5 КМ по минуту.

ЦЈЕНОВНИК

* Одјела 220 до 770 КМ

* Хаљине 60 до 1.000 КМ

* Женске ципеле од 35 КМ

* Мушке ципеле од 60 КМ

* Шминка и фризура 30 КМ

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Игор

19.04.2016 20:00

Замисли сесир цилиндар. И дједови су им носили цилиндре. Немају ста да једу, посао их не цека а размисљају како да тај један дан изгледају "свјетски". Народ посрнуо, помоци му нема.

ОДГОВОРИТЕ