Хан Пијесак: Град који полако нестаје!

Милисав и Мирјана Томовић 18 година надљудским напорима покушавају да зауставе пропадање ове општине у Српској. О свом трошку обишли 13 земаља Европе, тражећи идеје и инвеститоре

Република Српска 19.04.2016 | 18:45
Хан Пијесак: Град који полако нестаје!

Брачни пар Милисав и Мирјана Томовић из Хан Пијеска, већ 18 година надљудским напорима покушавају да зауставе пропадање ове општине у Српској. У тој борби непрестано наилазе на препреке, како у локалној власти, тако и код самих мештана, "потонулих" у бриге и безнађе.

Са факултетским дипломама и великим радним и животним искуством у гигантима бивше Југославије, дошли су да живе и раде у Хан Пијесак. Отворили су фирму, саградили пословне објекте и кућу, сами обезбедили све услове за живот и рад, прибавили све дозволе, асфалтирали пут и уредили околину. Предузеће "Томи-Дерма" добило је многа признања за рад и однос према животној средини, а уврштено је и у најуспешније фирме у БиХ.

"Кад сам се вратио у Хан Пијесак, затекао сам неуређен град уз распродају државних предузећа у бесцење. За неколико година све је распродато и престало да ради, а нови погони нису изграђени, ни нова радна места отворена. Људи су остали без посла, перспективе и наде у боље сутра. Хан Пијесак је остао слепо црево Републике Српске, интересантан властима само због шуме".

Годинама су о свом трошку издавали "Информатор" са темама из реалног живота, у циљу едукације и боље информисаности грађана ове и других општина регије и делили га лично.

"Данас су људи осиромашени и психички убијени, јер млади одлазе, а изабрани представници власти сматрају да помоћи и решења за ово место нема, са чиме се никад нисам слагао. Стотине мојих суграђана откад сам се вратио, обраћало ми се за финансијску помоћ. И помагао сам. Али, сматрам да је то само тренутно решење. Зато сам покушавао да им обезбедим услове за посао уз нове инвестиције", прича Милисав.


Брачни пар Томовић

Како би пронашли праве могућности, о свом трошку су обишли 13 земаља у Европи, ушли у многе институције и организације и са њима успоставили контакте и разговарали шта би то заједнички могли учинити за ово место.

"Тако смо од једне регије из Аустрије добили позив да 30 наших људи разних делатности дође код њих и месец дана раде у њиховим предузећима и институцијама, како би се оспособили да оно што виде примене код нас. Поред тога, намеравали су да пошаљу своје стручњаке, како би на лицу места у конкретним ситуацијама дали сугестије и савете", наводи Томовић.


И КЊИГА ЈЕ ВИД БОРБЕ
МИЛИСАВ каже да ипак неће одустати од борбе за бољи живот народа Хан Пијеска. - И књига је вид борбе. Једну књигу сам издао ове године, а друга је у припреми. Исто је учинила и моја супруга. У њима разоткривамо суморну стварност у области реалног живота и нудимо смернице на путу ка цивилизацијским вредностима, свако у својој области - каже Томовић.

Додаје да је управо ту настао проблем, јер није било довољно интересовања код људи из Хан Пијеска, а ни код политичких представника и локалних власти.

"То показује однос према знању и свему што је ново. Чак је било разговора о међудржавном пројекту у којем би учествовали Аустрија, Србија и БиХ. Интерес за тај пројекат је постојао у Аустрији и Србији, али не и у БиХ, јер се до надлежних није могло доћи".

Милисав каже да Хан Пијесак има велики потенцијал за дрвну индустрију и туризам, али се за нешто такво прво морају створити претпоставке и обезбедити пратећи садржаји, за шта до сада није било интересовања и подршке ни локалних ни власти Републике Српске.

"Хан Пијесак полако нестаје. Од 2.500 људи ове општине, око 800 је запослених, 800 пензионера и 550 незапослених, 50 средњошколаца, 200 ученика основне школе, 15 предшколаца и стотинак осталих. Појединци који се боре за власт, не боре се да би обезбедили народу и овом месту извеснију будућност, већ за положаје и примања које ти положаји носе. Понекад се, након свих напора, запитамо: Како помоћи некоме који то неће", каже Томовић.

(Вечерње новости)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

босс

19.04.2016 17:18

Какав нацелник таква и опстина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хан-Село

19.04.2016 20:19

Није ова касаба ни О од опстине.. 2500 хиљаде становника има мање село, и знам није ово тема, али сам морао да реагујем . Инаце срамно да обицни градјани у РС покусавају позитивне промијене, умјесто да то изабрана власт ради... Поздрав свим добрим људима сиром БЕИХА.. Зоки

Name

Тролејбус

19.04.2016 17:21

Ово висе лици на село него опстину! Све полагано лапи и нестаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

19.04.2016 17:26

А да то поклоните федерацији мозда би они могли помоци.Сви бјезе а народа и бораца изгинуло висе него становника сто има данас у Хан Пијеску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н -Н

19.04.2016 18:01

Томовићи,свака част,само напред,можда се народ и освјести и крне вашом логиком и вашом способношћу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Томовиц

17.06.2017 16:42

Па ви добри људи сви окуразујете Томовице аниједан није понудио и питао како могу помоци сви сте ви таколазни изволите доци у ХП па се прихватие теског рада да се несто добро постигне.

Name

боске

20.04.2016 08:22

Изгубила се воља за рад,јер кад би се сви мало потрудили могли би имати малу Свајцарску у срцу БиХ. Господине будитеупорни мозда неко схвати гдебих то одвело.. Пуно среце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аки

20.04.2016 11:41

Само са таквим размисљањем моземо ици напред,али мало је таквих. Поздрав за Милисава и напред!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

20.04.2016 12:47

Да нам је висе људи као ти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад(Мицо) Томовиц

01.07.2017 12:44

А засто ти ниси једна од тих људи?

Name

висеград

20.04.2016 15:46

Свака цаст вама и супрузи да је висе таквих Хан Пијесак би процвјетао, поред природног богатства које посједује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

20.04.2016 16:24

Свака цаст Томовици,да је висе таквих људи свима би било боље.Поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илијаш

20.04.2016 18:08

Свака част Томовићи,само тако наставите...Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

22.01.2017 19:40

Тај лик све што прича лаже то је један себичњак тешки и битан је само он и он и никада никоме није помогао, а зашто је и он и његова супруга дошао из Београда у Х П то је већ друга прича

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад(Мицо) Томовиц

01.07.2017 12:43

Па хајде Милице реци нама свима о цему се ради.Засто стаде? Реци нама засто су Мирјана и њен муз досли ис Београда. Немој тако да оптузујес некога а да то не подрзис и цврсим доказима. Узгред реци нам ста ти цинис да помогнес овом напаценом народу. ПС: И ако имам исто перзиме ја не познајем овај брацни пар али Хан Пијесак јете мој родни крај, родјен сам на Краму одакле су нас Комунисти истјерали давне 1959. Али ови данасњи лопви на власти су многогори и корумпиранији од ондасњих Комуниста И Алексе Вуковица.

Name

соцо

06.11.2017 01:33

Милице доказе, не лупетај на рекла казала. Милисава Томовица зову у Хан- Пијеску лудак из једног јединог разлога сто цовјек РАДИ. Мозда су у праву јер багра политицка и преваранти боље пролазе. Наведи ста си ти као појединац урадила за Х-П ?