Талибани медијима најавили нову офанзиву

Авганистански талибани објавили су јутрос почетак своје "пролећне офанзиве", у тренутку када влада у Кабулу покушава да врати побуњенике за преговарачки сто како би се ставила тачка на њихов дуготрајни сукоб.

Свијет 12.04.2016 | 09:27
Талибани медијима најавили нову офанзиву

У мејлу који су данас упутили медијским организацијама, талибани су саопштили да је њихова офанзива почела јутрос у 5:00 сати, преноси АП.

Они су у саопштењу упозорили да ће "извести нападе великих размера на непријатељске положаје широм земље", током офанзиве који су назвали "Операција Омари" у част оснивача тог покрета Муле Омара, чија је смрт објављена прошле године, наводи АФП.

Талибани најављују "дугу и крваву" офанзиву за ову годину и наводе да је вођење џихада против америчких нападача "света обавеза".

Сукоб аванистанских власти са талибанима ушао је у своју 15. годину, са више од 11.000 цивила убијених током 2015, подсећа америчка агенција.

Унутар талибанског покрета настао је раздор услед трвења међу талибанима откако је смрт Муле Омара објављена прошлог лета, а нови лидер Мула Ахтар Мансур води покрет већ више од две године.

Коментари / 0

Оставите коментар