Хан Пијесак: Затворена једина трафика

Једина трафика у Хан Пијеску је затворена, па људи више немају где да купе часописе. Дневне новине, ипак, стижу у овај планински градић и продају се у једној продавници.

Република Српска 12.04.2016 | 12:15
Хан Пијесак: Затворена једина трафика

Ако би неко хтео да прочита неки недељник или месечник, нема му друге него на аутобус, па по новине у оближњу Власеницу или Соколац.

"Колика је криза ударила на Пијесак", како кажу мештани, најбоље показује да ни обична трафика у њему није успела да опстане.

- Ено је још тамо стоји напуштена, као аветиња - каже нам једна од власница. - Није било зараде, слабо људи купују новине. Продавало се педесетак комада свих дневних новина. Није помогло ни што смо убациле допуне за телефоне, копир-апарат, цигарете, жваке...

Пијесак је толико пропао, људи незапослени, па купују само нужне намирнице. Нема више ни фирми, ни фабрика. Овде раде само државне службе, шумарство и неколико приватних бренти.

Ова трафика је била део ланца државних киоска и кад су 2002. године хтели да је затворе, понудили су радницама да је преузму.

- Нас две смо то прихватиле, подигле смо и кредит да је реновирамо, почеле да продајемо и козметику, играчке, посуђе... Мислиле смо ићи ће, али бивало је све горе и горе - прича нам власница. - У почетку смо некако "гурале", али на крају нисмо могле да зарадимо ни за струју, ни за доприносе. Није нам преостало друго, него да је затворимо.

Сад се новине продају у једној самопослузи, али власница нема простора да их све држи. Има само један мали сталак, па и кад новинске куће можда пошаљу понеки часопис она га врати, јер нема где да га изложи. А овде су и зиме тешке, снега толико напада, па новине често и не дођу.

Не тако давно, пред рат, у Хан Пијеску су једна поред друге одлично радиле чак три трафике. Онда се приватна трафика, која је последња отворена, прва затворила. Пре пет-шест година однета је и она од "Ослобођења", која је, чини се, крај моста одувек била, а сад је дошао крај и овој, која је постављена 1990. године. Њене власнице сада су без посла.

(Новости)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

окрет

12.04.2016 10:37

У Хан пјеску нема висе ниста. Оно мало народа треба иселити де да се не пати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бин

12.04.2016 11:00

Па ви сте добри па сте имали трафику,Осмаци је нису никада ни имали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево

12.04.2016 12:06

Важно је да они одозго кад дођу у град "поберу сву памет" и запосједну положаје по инспекцијама,фирмама,институцијама...а сељобери на квадрат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сауцесце

12.04.2016 13:41

Опстина са најквалитетнијим сумама у Европи лагано изумире! Питајте људе који зиве на Хан пијеску колико користи имају од екплоатације суме на том подруцју!? Изгледа це Игокеа опет играти АБА лигу! Апсурдистан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

13.04.2016 06:43

Сада сви ови грађани, и грађанке овога града, немају нигдје нити да купују те новине, када немају овога свога киоска. Па, се сада и то и они морају сналазити на неке ове друге начине, да бих они сада то долазили до тих својих новина. Када немају вамо гдје нити купити. И у тој продавници, не долазе баш све новине, које оне излазиле, зато што ова продавачица има само један сталак, а на томе сталку немогу и све новине нити стати. Па, зато она њих ово враћа назад истога и дана. Чим их добије. Па, ови грађани сада морају путовати у друга и то мјеста, и градове, и тако долазити до тих својих новина. И овој госпођи, бих најбоље било да она набави још један сталак у тој и то својој продавници, тако да онда она не бих морала нити враћати те новине назад. Ко што она ово чини свако јутро. Или некакву и то полицу, нешто гдје бих то она могла да пореда и те остале новине, и да бих она њих ово могла да их продаје. А не да то она њих враћа. Тако бих најбоље ово и било са тим. Када бих она тако ово урадила. Како ови не бих остајали без тих својих новина, и ишли ово са тим и аутобусом до оближњега мјеста,и тамо остављали тај свој новац то.

ОДГОВОРИТЕ