У Српској 30 одсто фирми у власништву жена

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да је женско предузетништво важно за укупан економски развој Републике Српске где је 30 одсто предузећа у власништву жена.

Република Српска 12.04.2016 | 08:45
У Српској 30 одсто фирми у власништву жена

Клокић је на регионалној конференцији о женском преузетништву у Београду рекао да у Српској 40 одсто запослених чине жене и да су фирме чији које су њиховом власништву главном усмерене на локална тржишта, а око 25 одсто на производњу и извоз.

Он је казао да је у Нацрту стратегије развоја малих и средњих предузећа у Републици Српској један део посвећен само женском предузетнишву.

"Законским решењима тежимо да омогућимо лакши развој женског предузетништва", истакао је Клокић и указао на значај скупова који подстичу стварање боље привредног амбијента и повезивање предузетника не само у земљи већ и у региону.

Министар за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Миленко Савановић је оценио да је важно да се у подстицању женског предузетништва користе позитивна искуства из других земаља.

Он је додао да је при крају израда стратегије за период до 2020. године кроз коју ће се подстицати женско предузетништво.

"Циљ је да жене буду у равноправном положају са мушкарцима јер подаци показују да су жене предузетнице много одговорније и савесније", рекао је Савановић.

Истакао је да је у Српској и Србији потребно да се смање намети у привреди како би се повећала конкурентност предузећа.

На панелу о стању и перспективама женског предузетништва закључено је да је за развој те области потребна подршка државе и да би се државним подстицајима у велике фирме могло помоћи и њиховим кооперантима чији су власници углавном жене.

Као главне проблеме у пословању предузетнице су означил сиву економију и навеле да би дражава требало да више субвенционише домаће фирме.

(Новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неутралан73

12.04.2016 08:28

Наравно, супруге политицара, ратних профитера, тајкуна и осталих лопова...

ОДГОВОРИТЕ