Лијепој тужитељки Крима пријете смрћу

На адресу главне тужитељке Крима Наталије Поклонске почеле су да стижу претње смрћу.

Свијет 19.04.2016 | 10:20
Лијепој тужитељки Крима пријете смрћу

Један од лидера екстремистичке организације „Меџлис кримско-татарског народа“ Ленур Исламов запретио је Поклонској да ће завршити као Садам Хусеин или Муамер ел Гадафи, након што је обелодањено да се тужитељка спрема да покрене кривични поступак против „батаљона самоубица“ „Аскер“ и добровољачког батаљона „Номан Челебиџихан“.

„Нека она тражи склониште и размишља о томе где се сакрити кад ми дођемо. Нека сваки дан гледа снимке са Садамом Хусеином, и шта је било са Гадафијем. То ће се десити са диктатором, њеним шефом, и са њом лично“, запретио је Исламов, иначе један од организатора прехрамбене и енергетске блокаде Крима.

Он је додао да ће кримска тужитељка „пре или касније, морати да одговара“.

Исламов је такође рекао да „Украјина није мала држава, на коју се могу вршити притисци“.

Он је казао да се на граници Украјине са Кримом сада формира добровољачки батаљон, који ће носити име Номана Челебиџихана, кримско-татарског политичара, првог муфтије муслимана Крима, Литваније, Пољске и Белорусије и аутора текста националне химне кримских Татара.

„Ова формација ће, уколико буде угњетавања кримских Татара и ако се пролије крв на полуострву, по наредби лидера кримско-татарског народа ући на Крим“, додао је он.

Раније је саопштено да ће овај добровољачки батаљон имати 560 људи и да ће један од његових основних задатака бити „ослобођење Крима“. Батаљон има подршку Анкаре. Исламов је раније обелоданио да је турско Министарство одбране већ пружило помоћ батаљону у виду комплета маскирних униформи и чизама.

Он је рекао да се финансирање тренутно одвија преко волонтера, иако Анкара снабдева батаљон одећом и обућом, али се касније сазнало и за тајне рачуне на које су Турци пребацили око три милиона долара Исламову и његовим саборцима Мустафи Џемилеву и Рефиту Чубарову.

Такође, раније је обелодањено да ће на граници са Кримом у Херсонској области бити смештен „Аскер“ — „батаљон самоубица“, ради наводног јачања одбране украјинске границе. Исламов је рекао да је „Аскер“ грађанска формација, коју већином чине грађани Украјине који живе у близини границе Украјине са овим полуострвом.

Средином овог месеца Поклонска је донела одлуку и о забрани деловања „Меџлиса кримско-татарског народа“. У свом решењу, тужитељка се позива на Закон о борби против екстремистичких активности и забрањује им сваку врсту пропаганде и јавног окупљања.

У јануару ове године Поклонска је саопштила да су сва тројица организатора прехрамбене и енергетске блокаде Крима стављени на потерницу — Џемилев и Чубаров на међународну, а Исламов на федералну.

Исламов је кратко радио у кримској Влади после припајања полуострва Русији — од 2. априла до 28. маја 2014. године обављао је дужност вицепремијера, али је те дужности разрешен.

Референдум на Криму и у Севастопољу спроведен је након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године. Уједињење са Русијом подржало је 96,77 одсто становника Крима и 95,6 одсто грађана Севастопоља.

Украјина Крим сматра својом „привремено окупираном територијом“.

Извор: Спутњик

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

19.04.2016 10:03

Зашто се непријатељи Русије боји Суда ако су они праведници? Прошло је време Стаљина када би они због става свога према Русији и без суда били у Сибиру! Пси лају а вјетар њихов лавеж даље носи док караван мирно кроз село пролази!

ОДГОВОРИТЕ