Централни пописни биро и даље без договора

Централни пописни биро није ни данас у Сарајеву постигао договор о јединственом програму за обраду података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ.

Босна и Херцеговина 18.04.2016 | 22:58
Централни пописни биро и даље без договора

Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић рекао је новинарима да ће о досадашњим преговорима у наредних неколико дана обавијестити Савјет министара БиХ.

"О нашим даљим корацима бићете упознати, а о нашим сједницама и њиховим резултатима упознаћемо Савјет министара", рекао је Јукић новинарима након сједнице Централног пописног бироа.

Он је истакао да ће до рјешења покушати да се дође у наредном периоду, изражавајући наду да би резултати пописа становништва проведеног 2013. године могли бити објављени у законски предвиђеном року.

Наводећи да је спорно 196.000 пописница, Јукић је рекао да су на данашњој сједници разматрана три приједлога за одређивање резидента.

Он каже да није одређено када ће бити одржана наредна сједница Централног пописног бироа.

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чиковић изразила је разочарење што након данашње четворочасовне сједнице није постигнут договор о јединственом програму за обраду података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ.

Директор Федералног завода за статистику Емир Кремић изразио је наду да би, уз појачан ангажман људи у агенцијама за статистику, резултати пописа могли да буду објављени у законски превиђеном року.

Законски рок за објављивање резултата пописа становништва и домаћинстава у БиХ је 1. јул.

Препрека у објављивању резултата пописа јесте формулација сталног становника у БиХ. Бошњаци већ мјесецима преко својих представника у Централном пописном бироу БиХ не желе да прихвате да су стални становници БиХ они који живе, раде и школују се у БиХ.

На попису становништва БиХ из октобра 2013. године, уписало се и 300.000 Бошњака који живе и раде ван БиХ.

Извор: СРНА

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

абц

18.04.2016 19:55

Ма кавки ви и васи договори,нема од те љубави ниста. За три године нисте у стању објавити списак становнства ко да бројите цијели свијет, а не то мало народа у Босни. Брука и срамота који сте неспособњаковици. Није оловка и папир за вас идите копајте земљу , висе цете бити од користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

18.04.2016 20:08

ИЗГЛЕДА ДА НАС ИМА ВИСЕ НЕГО КИНЕЗА-ЗАЛИ БОЗЕ УЗАЛУД ПОТРОСЕНИХ МИЛИОНА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

18.04.2016 20:50

Ја бих поновио попис

Name

Губитак

20.04.2016 09:40

Поновио не поновио: изгледа да це се ици уистину до сљедецег пописа - оно сто је пописано није актуелно а како се цини (дијелом) није ни тацно радјено.

Name

Едо

18.04.2016 20:44

Прије цес нас побити него пописати

ОДГОВОРИТЕ
Name

нажалост

18.04.2016 20:51

Спорна је политика овдје .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

18.04.2016 21:54

Бошњаци већ мјесецима преко својих представника у Централном пописном бироу БиХ не желе да прихвате да су стални становници БиХ они који живе, раде и школују се у БиХ...ГЛУПОСТ. Ја зивим у РС ,не радим и нисам се сколовао у Рс ил БиХ. Нисам скоро никад код куце. Засто ја сад нисам стални становник.Па дај те ми посао на будзету и етоо. Треба свако провјерити како је пописан и тузити ту гамад ако их погресно заведу.СТРАСБУРГ. Евидентно је да се крсе основна људска права, да ради гдје мозе и да се сколује гдје хоце. Ако хоце да виде јесам ли ја ту ..нек посаљу своју зену до мене преко ноци,свакако ови политицари то не обрадјују редовно.

ОДГОВОРИТЕ