За шта су се школовали БХ политички лидери?

Увијек је занимљиво завирити у биографије босанскохерцеговачких политичара. Тамо ћете увијек пронаћи неку интересантну информацију, неки детаљ који ће привући пажњу. Такви подаци су доступни јавности, већина их углавном добро познаје јер лица се на домаћој политичкој позорници тако ријетко мијењају.

Босна и Херцеговина 18.04.2016 | 13:20
За шта су се школовали БХ политички лидери?

Центар за истраживачко новинарство на својој wеб страници нуди цртице из биографије лидера овдашњих странака.

Међу осталим, ту су и подаци о образовању. Које су школе завршили најутицајнији босанскохерцеговачки политичари?

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић дипломирао је архитектуру у Сарајеву 1981. године док је члан Предсједништва из реда српског народа Младен Иванић, дипломирао на Економском факултету у Бањој Луци 1981. године. Докторирао је седам година касније на Економском факултету у Београду, а постдокторске студије завршио је на универзитетима у Манхеиму и Гласгоwу. Драган Човић, члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, дипломирао је 1979. године, а магистрирао 1989. на Машинском факултету у Мостару да би докторирао на Универзитету у Мостару 1996. године.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић основну и средњу школу завршио је у Гацку. Докторирао је 2007. године на Архитектонском факултету.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, завршио је Факултет политичких наука у Београду, а Жељка Цвијановић, премијерка Републике Српске, професорица је енглеског језика. По завршетку студија, завршила је и специјалистички студиј на Правном факултету у Бањој Луци.

Младен Босић, предсједник Српске демократске странке, диплому инжињера Електротехнике стекао је 1987. у Београду, а његов страначки колега Огњен Тадић дипломирао је и магистрирао на Правном факултету у Бањој Луци.

Фахрудин Радончић, лидер Савеза за бољу будућност, основну школу завршио је у Подгорици, средњу у родном граду, а факултет за наставника ликовне умјетности у Никшићу.

Бивши и дугогодишњи предсједник Социјалдемократске партије Златко Лагумџија је гимназију завршио 1973. године у Сједињеним Америчким Државама, а дипломирао, магистрирао и докторирао на Универзитету у Сарајеву.

Игор Црнадак, министар спољних послова, дипломирао је Економију у Бањој Луци док је предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић, завршио је Економски факултет у Бањој Луци, а данас на овој високошколској установи похађа постдипломске студије.

Маринко Чавара, предсједник Федерације БиХ, дипломирао је на Машинском факултету у Зеници 1991. године, а бивша предсједница Федерације БиХ Борјана Кришто, дипломирала је 1984. на Правном факултету у Бањој Луци, а правосудни испит је положила у Сарајеву.

Извор: Н1

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мали Перица

18.04.2016 11:41

Зна ли неко гдје је најјефтинија кила диплома? Није важно које су, само да и ја уђем у ово "академско" друштво. Џаба ми ове све три, које сам стекао тешком муком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

18.04.2016 13:50

Перице, диплома није мјерило ничијег знања нити нечије сналажљивост у животу већ само потврда да је неко лице редовно или ванредно одређене школе похађало и успјешно завршило. Памет босанско херцеговачки "политичара" не треба зато мјерити кроз њихове стварне или лажне дипломе већ првенствено њиховим постигнутим УСПЈЕСИМА у животу и раду!

Name

бинго

18.04.2016 11:46

Погледајте ста су направили од дрзаве БХ, Они зеле да ова дрзава буде њихова приватна прција,а народ њихови робови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за корупцију и криминал

18.04.2016 12:08

Извадио бих Иваница из ове двојке а сјео додика на његово мјесто и онда се мозе реци да је та гарнитура унаказила све народе за идуцих 100 година.Иваниц је ипак најсколованији од њих,господин и интелектуалц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

18.04.2016 12:09

НАЖАЛОСТ, ЊИХОВО НАЈВЕЋЕ НАУЧНО ДОСТИГНУЋЕ ЈЕ ЊИХОВ ПРЕДАН НАУЧНИ РАД НА КРЕИРАЊУ ОВЕ ПОТПУНЕ КАТАСТРОФЕ ОД ЖИВОТА КОЈУ СУ НАПРАВИЛИ НАРОДИМА КОЈИ ЖИВЕ У ОВОЈ ВУКОЈЕБИНИ. НИСУ ИМ ПОМОГЛЕ СТЕЧЕНЕ НАУЧНЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ, БИЛО ДА СУ ПОКЛОЊЕНЕ,ИЗМИШЉЕНЕ ИЛИ СТВАРНЕ... АЛИ НАЈУПИТНИЈА ЈЕ ДИПЛОМА ЖЕЉКЕ ЦВИЈАНОВИЋ. ОНА НЕМА РЕДОВНО ФОРМАЛНО АКАДЕМСКО ОБРАЗОВАЊЕ, АЛИ ЗА СНСД И МИЛОРАДА ДОДИКА ЈЕ И ТАКВО ОБРАЗОВАЊЕ БИЛО ДОВОЉНО ДА ЈЕ ПОСТАВИ НА МЈЕСТО ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ. ЕТО ЗАШТО ЈЕ ДОБРО ЗА СЕБЕ БИТИ ПОЛИТИЧАР...

ОДГОВОРИТЕ
Name

оксиген

18.04.2016 12:10

Цуј специјалистицки студиј на праву у б.луци ау п.... м....

ОДГОВОРИТЕ
Name

окиген

18.04.2016 12:57

ХААХАХАХАХАХАХАХААХАХА

Name

МилЦиле

18.04.2016 12:15

Милорад Додик, завршио је Факултет политичких наука у Београду. Једини међу руљом неуких који је политички образован. Све их врти око малог прста. Хоће машинци, архитекте, коваци, бравари и зидари да се баве политиком. Па се онда чуду чуде што је Милокрад тако политички јак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

18.04.2016 13:53

Није њих Миле израдио,Миле је српски народ израдио. Ја не видим да Цовицу,Бакиру и Младену несто фали. За бављење политиком није потребна скола. За улазак у парламент довољна је средња сколска спрема. Нмазанији су Драган и Бакир од њега 10 пута.Радонциц је супер лига за њих. Вријеме це све показати.

Name

бн

18.04.2016 12:30

Јадне насе дипломе ја сам такодје родитељ онда сви знате како се долази до диплома у насој дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

доко

18.04.2016 12:54

Нејвеци проблем сто су ти људи без морала осјецаја и солидарности.они зиве у свом свијету а народ у свом.требају мало сици у народ какви су то људи када својом улицом не смију просетат.боје се властитог народа да су постени и цасни неби тако било.

ОДГОВОРИТЕ