Вучић: "Моји пријатељи су и Додик и Иванић и Босић и Тадић и други"

Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је вечерас да има право и обавезу према Дејтонском споразуму да брине о Србима у Републици Српској.

Република Српска 11.04.2016 | 22:20
Вучић: "Моји пријатељи су и Додик и Иванић и Босић и Тадић и други"

Он је нагласио да је изјава предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да "Вучић не треба да се брине за Србе у Српској", ако ништа друго, помало нетачна.

Вучић је за сарајевску телевизију ОБН оцијенио да пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком суду нема никакве основе за другачије правно-политичке посљедице по Републику Српску и да то сви знају.

"Трудио сам се да ничим не увредим БиХ. Не знам чиме је Изетбеговић могао да буде увређен пресудом Караџићу. Могао сам да будем увређен ја или Милорад Додик, али није могао да буде Бакир увређен. На све то Србија је реаговала мирно, трпељиво, стрпљиво, рационално", навео је Вучић.

Према његовим ријечима, Срби и Бошњаци морају да разумију да ће још дуго година да живе заједно и да су Србија и БиХ од огромног значаја једна другој и да су међу најзначајнијим трговинским партнерима.

"Србија ће ускоро да претекне Хрватску у трговинској размени са БиХ", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, Влада Србије и Савјет мнинистара БиХ раде на неколико мањих конкретних заједничких пројеката.

Вучић сматра да регион Западног Балкана има добру будућност. "Будале нека мисле да могу да победе једни друге, нека сањају ратове, лудаци нека сањају освете, а људи који воде државе не би требало да се додворавају тим људима", сматра Вучић.

Он је нагласио да га као Србина и предсједника Владе Србије мучи нејединство српске политике у Републици Српској.

"Имам добре односе са свима њима и они су сви моји добри пријатељи, и Додик, и /Младен/ Иванић, /Младен/ Босић, /Огњен/ Тадић и други. Волио бих да имају ближе и боље односе", истакао је Вучић.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић указао је и на просперитетну могућност спајања економских тржишта земаља бивше Југославије које су ван ЕУ.

"Колико би уједињене економије значиле, да направимо неке уније, као што су Европљани направили. То би довело до већег тржишта, са 12 или 15 милиона људи постајете седмо или осмо европско тржиште", рекао је Вучић.

Он је појаснио да не позива балканске лидере на уједињење држава.

"То је уједињење наших економија много више него што нуди споразм Цефта. Будем ли добио поверење народа, о томе ћу говорити на Париској конференцији у јуну, јер је то од кључног значаја. По три или четири дана камиони на граници БиХ и Србије стоје. Коме то треба када можемо имати веће промете, много лакши саобраћај и више да зарађујемо и једни и други. Неки паметни људи из будућих генерација, не садашњи политичари, већ млађи људи ће бити у стању да то реше, потпуно сам сигуран", истако је Вучић.

Вучић је поручио грађанима БиХ, да Бошњаци и Хрвати треба да знају да у Србији немају непријатеља.

"Срби то знају, даћу све од себе да наши односи буду ближи, да нам економије буду јаче, наши односи морају бити ближи, огромну енергију уложићемо у то. Мислим да нисам изговорио ниједну тешку реч ни за једног бошњачког и хрватског лидера остављајући широм отворена врата за разговор и договор", рекао је он.

Вучић је подсјетио да нема алтернативе нормалном животу, а он подразумијева да живимо на својим огњиштима.

"Шта ми да радимо са Бошњацима у Србији, а шта ви да радите са Србима у БиХ, ми морамо да разумемо да смо везани једни за друге и да славимо богатство различитости, а не да се бијемо због различитости", поручио је предсједник Владе Србије.

Вучић ће сутра присуствовати економском регионалном форуму у Мостару гдје ће бити представљене и компаније из Србије.

"Желим да видим како се Србија представља, да разговарам са члановима Предсједништва БиХ и са хрватским предсједником Колиндом Грабар Китаровић. Веома је важно да разговарамо јер и најлошији разговор је бољи од најбољег сукоба", поручио је он.

СРНА

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ооооо!

11.04.2016 20:25

И Додик му пријатељ - ста друго оцекивати од некога ко је ПОБАЦАЈ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

12.04.2016 01:32

Они су сви у суперлативу. Непријатељ Смртни непријатељ Политицар

Name

Горан

11.04.2016 20:28

И ја би волио да политицари у Србији имају боље односе а не да ти данас пљујес на своје коалиционе партнере у Србији ??? Мислим, стварно претјерујес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаз

11.04.2016 21:02

Горан Видис колико не познајес. Вуциц никада никога није нападао. Засто лазес, писес глупост. Покри се поњавом и сути.

Name

ре лаз

11.04.2016 22:46

Никад??? Ајд не будали. Ти или си злонамеран или си кратке памети и памцјена или обоје. Ста је тај твој Вуциц до јуце, под сесељевом скутом, изјављива и вредјао....иди бре бегај

Name

Топ

11.04.2016 20:33

Мислим да му је Тадић једини ипак прави пријатељ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе С.

11.04.2016 20:49

И ја мислим, и то дуг низ година...

Name

зоран

11.04.2016 20:48

А Доњак?Најбољег друга заборавио

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

11.04.2016 21:05

Било би добро кад би некад позвали да гостује у некој емисији и господин Дејан Луциц !!Мозда би Народ имао много веце користи да цује несто од њега.Хвала на разумијевању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

11.04.2016 21:12

Паре и власт вас веже, народ сте продали...сви до једног. "Немамо ми појма, тако мора да буде."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

11.04.2016 21:48

Знаци сви исти из исте серпе кусате знам и увијек по сиротињи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

11.04.2016 22:22

Јесмо ли ми Срби стварно примитиван народ?Кад слусас Николица,Додика,Велимира Илица,Палму,итд. онда помислим да јесмо,али када слусас Тадица,Јовановица и слицне онда нисмо.Питам се,да ли српско друство треба да представљају они који нису ни основном културом васпитани а камо ли знањем подковани?Је ли то српска реалност?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

12.04.2016 05:52

Хајде нелупај ни ови други нису бољи једино су слозни кад је ријец против СРБА ма колико били у праву

Name

НС

12.04.2016 00:22

Лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еро

12.04.2016 04:28

Исао си у Потоцаре додји на српско гробље Соколац. Па се поклони, немој да те Додик муља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који пријатељи(?)

12.04.2016 05:30

Цовјеце, мозес имати само једног јединог пријатеља - а да би се то потврдило морас с њим прво појести товар соли - и тада си врло богат. Цак многи који имају све екстремитете и здраве органе (па и без тог пријатеља), нису свјесни колико су вец богати. Највазније је ујутро пробудити се па устати на своје ноге и са свих десет прстију заорати. Али не по тудјим дјеповима. Ниста љепсе од вецере с правом стецене. Па мирно заспати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

12.04.2016 05:30

Сада це он нас повјерити на цување Човицу , нема да бринемо ...као и до сада , да нас брани у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ