Како доживјети дубоку старост?

Стручњаци налазе све више доказа да није тешко доживети 100. годину, али у пракси то успева само реткима. Поред здравих навика, морате да имате и одређене гене за дуговечност.

Здравље 18.04.2016 | 11:12
Како доживјети дубоку старост?

Сузана Мушат Џонс рођена је 6. јула 1899. године и још живи у Америци. За мање од сто дана требало би да напуни 117 година. Тренутно је, према доступним подацима, најстарија жена на свету, али да би ушла у Гинисову књигу рекорда, морала би да поживи још најмање пет година.

Наиме, најдуговечнија особа у историји имала је чак 122 године и 164 дана. Звала се Жана Калман. Цео живот је провела у француском граду Арлу, и једина је особа за коју је недвосмислено потврђено да је доживела више од 120 година.

Дуговечност и релативно младалачки изглед за своје доба приписивала је маслиновом уљу, којим је зачињавала сву храну и трљала кожу, луку, вину и готово килограму чоколаде недељно. Калманова је престала да вози бицикл тек када је напунила 100 година, а више од две цигарете дневно је пушила од 21. до 117. године.

Стручњаци кажу да данас није тешко доживети 100 година, али то мало ко успе да постигне. Осим здравих навика, морате да имате и одређене гене за дуговечност, који штите стогодишњаке од штетног деловања нездравог живота, утврдили су стручњаци Медицинског факултета Алберт Ајнштајн приватног Универзитета Јешива у Њујорку.

Резултати студије о старењу рађене у Балтимору, која је обухватила 3.000 људи у двадесетим и деведесетим годинама, показали су да људи старе на различите начине и да, када напуне 80 или 90 година, датум рођења заправо уопште више није важан.

Тачније, када напуните 35 или 40 година, датум на изводу из матичне књиге рођених је један од најмање прецизних показатеља старости, тврде стручњаци.

Сигурно је да сте сваког дана све старији, али брзина којом старите може да буде различита. Старењем не можемо управљати, али брзином којом старимо можемо, и то знатно више него што мислимо.

1. БУДИТЕ ПОЗИТИВНИ

Особе које изгледају младо за своје године заправо и желе да живе дуже. Ако се будете трудили да изгледате младо и тако се и понашате, то може да вам помогне да останете млади. Старији људи са позитивним размишљањем о старењу у просеку живе 7,5 година дуже.

2. ПРИЈАТЕЉИ СУ ВАЖНИ

Запитајте се да ли постоји особа коју бисте без проблема могли да назовете у два сата ујутро, и пожалите се шта вас мучи? Ако постоји, вероватно ћете живети дуже од особе која нема таквог пријатеља.

3. СМАЊИТЕ УГЉЕНЕ ХИДРАТЕ

Ако желите да живите дуго и квалитетно, избаците из јеловника слаткише, кромпир, пиринач, хлеб и тестенине.

4. ВОЛИТЕ И БУДИТЕ ВОЉЕНИ

Особина која је повезана са субјективно добрим стањем у осмој деценији је, према студији Грант, способност да волите и да вас други воле.

- Једино што је у животу заправо важно је ваш однос са другим људима - рекао је Дерек Исакович, вођа студије.

5. ПОМОЋ

Резултати Терман студије показали су да су они који су помогли пријатељима и комшијама, саветовали их и бринули се за њих доживели дубоку старост.

6. БУДИТЕ САВЕСНИ

Савесност је особина која се често везује уз дуг и здрав живот, а стручњаци сматрају да је и најбољи показатељ дуговечности. Истраживања су показала да су након срчаног удара, савесни људи имали боље шансе за опоравак јер су озбиљније схватали узимање лекова. Такође, савесни људи који су узимали плацебо су се боље опорављали од мање савесних који су узимали праву терапију.

7. ДОЗИРАЈТЕ СТРЕС

Немојте да избегавате стрес. Мало узбуђења вам је, ипак, потребно, чак и здраво. Умерен ниво узбуђења вам треба да бисте радили најбоље што можете. Људи који имају неки циљ, односно који имају планове и раде на њиховом остваривању имају веће шансе за дужи живот, јер раде и труде се како би остварили свој циљ и испунили своју сврху.

- О стресу постоје страшне заблуде - кажу стручњаци. - Хронични психолошки поремећај није исто што и напоран рад, друштвени изазови или захтевна каријера. Људима се често дају лоши савети да би требало да успоре, да престану да се брину или да се опусте у заслуженој пензији.

Пројект "Дуговечност" је показао да људи који највише раде и живе најдуже. Одговорни и успешни људи су на сваки начин напредовали, посебно ако су били посвећени другим стварима и људима.

8. СРЕЋА

Чак и обављање активности које вас чини несрећним можете да окренете у своју корист и да их заволите, јер вас оне чине "здравијим", "бољим", "успешнијим"...

Особама које желе да буду срећније стручњаци саветују да:

- проводе време са пријатељима и ако треба побољшају друштвене односе,

- мање гледају телевизију,

- повећају ниво физичке активности и више се шетају

- прихвате нове изазове како би остали свежи и активни.

9. СМЕХ

Пуно се смејте, будите срећни и оптимистични. Смех снижава притисак и повећава мишићне способности.

10. ВИНО ЗА ДУГОВЕЧНОСТ

Научници са Харварда сматрају да се у вину крије тајна дугог живота, јер оно садржи супстанцу расвератрол која се у високим концентрацијама налази у грожђу, кикирикију, орасима и пистаћима. Ова супстанца може да активира протеин сиртуин, који има кључну улогу у процесу старења. Он контролише који би гени требало да остану потиснути а који не, док старимо. Сиртуин обнавља и оштећени ДНК који се "троши" како постајемо старији.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Деменција

20.04.2016 09:48

Боље је добро него дуго зивјети. И јаре и паре не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

26.04.2016 07:44

Ко има могућност да цијели живот живи по овим рецептима?

ОДГОВОРИТЕ