Средњовјековни град Дубровник још има тајни

Мађународни дан споменика и споменичких цјелина обиљежава се у цијелом свијету 18. априла. У Босни и Херцеговини обиљежен је данас и то на локалитету средњовјековног града Дубровник и некрополи Копошићи, гдје су сахрањени средњовјековни босански племићи.

Босна и Херцеговина 18.04.2016 | 09:57
Средњовјековни град Дубровник још има тајни

"У име оца, сина, светог духа... Овдје лежи кнез Батић на свјој земљи... на Високом се разболио, а у кончина му дође у Дубоком. Стећак постави супруга Вукава са добрима..."

Тако се, отприлике, на савремени језик преводи текст епитафа на стећку средњовјековног босанског кнеза Батића.

"Велики кнез босански" је титула којом га је лично почастио краљ Твртко ИИ. На овој некрополи вјечни мир нашли су и други средњовјековни племићи. Поред костију, у Копопшићима су оставили и друге тајне.

"Испод једног кнежевског сљемењака, пронашли смо остатке скелета без главе, који је био прекривен сјајним брокатним плаштом. То је највеће сачувано платно на простору Босне и Херцеговине. Платно је тешка свила проткана златним и сребрним нитима", рекао је археолог Емир Бујак.

А разним нитима проткане су и приче око средњовјековног града Дубравника, недалеко од некрополе Копошићи. Једна легенда каже да је 7 година 7 војски покушавало да освоји овај град. Да ли је овај град био дубровачка колонија или дјело босанских градитеља, питају се научници. Сигурно је да су трговачке везе између истоимених градова постојале.

"До сада историографија тврди да је овај град величине 72 м. Ми смо утврдили да горњи град има дужину 100 м, а доњи 200 плус варош са 300 м и површином од 10 дунума. Први османски дефтери су забиљежили око 50 домаћинстава и то у мјесту гдје се одвијала трговина", открива истраживач Перица Мијатовић.

Путем који личи на средњовјековни, бројни су стигли да управо овдје прославе Међународни дан споменика и споменичких цјелина. А када смо сазнали која је овогодишња тема, било је јасно и одакле толико бициклиста....Али, не само њих!

Тема овогодишњег дана споменика и споменичких цјелина је спорт. Управо средњовјековни витешки турнири један су од основних мотива на средњовјековним надгробним споменицима стећцима. Неки подаци кажу да су босански витезови на средњоевропским турнирима били итекако цијењени.

Па ако научници и нису сагласни када је у питању историографија, у једном се слажу сви: средњовјековни град Дубровник и нектропола Копошићи јединствен су локалитет. Како историјски и културолошки, тако и туристички.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

срамота

19.04.2016 00:28

Боље направите пут до тамо и уредите околна излетиста....како људи из центра Сарајева могу доци тамо?Пробали смо бајсовима, исли преко Илијаса,природа фантастицна а онда скретање до Дубровника уопсте нема пута. Прицати о насем Дубровнику није исто као и млатити празну сламу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

25.04.2016 13:07

Стари Илијаш - Мисоча асфалтни пут 4 КМ, Мисоћа каменолом 4 км макадам; Каменолом десно до раскршћа 2 КМ макадам,од раскршћа лијево 500 м Дубровник у продужетку 600 метара Копошићи Некропола.- Манифестацију је посјетило 200-250 људи углавном путничким аутомобилима, аутобус моће изаћи до Копошића, бициклиста је било 10-так, а то је и регистрирана бициклистичка брдска стаза: Мисоча-Каменолом -Копошићи - кружна.- Можда се нисте успјели добро снаћи. Из Центра града се долази до Копошића за 1 сат и коју минуту.- Излетиоште на Копошићима има текућу воду - чесму, надстрешницу за смјештај 15-так особа и додатних клупа за још 50-так људи, уредјено мјесто за роштиљ, стазе за шетање. Од каменолома су постављени знаци туристичке ознаке с натписима на три мјеста... Покушајте поново - нећете се покајати - има се шта видјет и јер је прије 80 г. академиски сликар Ђоко Мазалић рекао да је некропола у Копошићим "најљепши наш споменик средњег вијека".-