Најмање 235 особа страдало у земљотресу

У снажном земљотресу који је у суботу увече погодио Еквадор погинуло је, према најновијим информацима, 238 људи, а више од 1.500 је повредјено, многе зграде су срушене а путеви дуж пацифичке обале оштећени.

Свијет 18.04.2016 | 08:31
Најмање 235 особа страдало у земљотресу

Више од 10.000 војника послато је у угрожена подручја и они ће учествовати у акцији спасавања, а најмање 4.600 полицајаца послато је у град Муисне, који је најтеже погодјен земљотресом.

Потпредседник Еквадора Хорхе Глас рекао је на конференцији за новинаре да има жртава и у градовима Манти, Портовиеху и Гвајакилу, који се налазе на неколико стотина километара од епицентра потреса.

Епицентар најјачег земљотреса у тој земљи од 1979. године, магнитуде 7,8 степени, био је на 27 километара југоисточно од Муисне, слабо насељеног подручја које је популарно медју туристима.

У Педерналесу, граду од око 40.000 становника, више десетина људи спавало је на улици, а градоначелник Габријел Алсивар позвао је еквадорске власти да пошаљу машине за померање земље и спасилачке екипе које ће помоћи у извлачењу људи испод рушевина.

Председник Еквадора Рафаел Кореа прогласио је ванредно стање у земљи и позвао градјане да буду у приправности.

Становницима погодјених градова подељено је више од 3.000 пакета хуманитарне помоћи и 8.000 врећа за спавање.

Према Гласовим речима, помоћ Еквадору обећали су и Венецуела, Колумбија, Европска унија, Перу и Мексико, а еквадорска влада издвојила је 600 милиона долара за отклањање штете.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар