Србин ослобађао древну Палмиру?

Ко је командир руског батаљона "Вагнер". Давор Савичић рођен у Добоју. Био у ЈСО, на КиМ 1999 године. Савичић тврди да се у Русији бави грађевином

Свијет 17.04.2016 | 20:58
Србин ослобађао древну Палмиру?

У БОРБАМА за ослобођење древног града Палмире у Сирији учествовао је и Србин Давор Савичић (36) из Добоја, некадашњи припадник Јединице за специјалне операције (ЈСО) и ветеран рата на Косову и Метохији 1999. године. Он је у Сирији командовао једним водом мистериозног батаљона “Вагнер” - неформалне руске плаћеничке војске. Као командир борбене групе, како пишу страни медији, он је активно учествовао у борбама против џихадиста Исламске државе на Блиском истоку.

Вест да је Савичић учествовао у великој победи војске Башара ел Асада објавио је британски “Гардијан”, који се позвао на писање портала “Фонтанка”, једног од најпосећенијих информативних сајтова у Санкт Петербургу. У тексту под називом “Они су се борили за Палмиру”, руски портал наводи да је у борбама за древни град учествовао већи број руских бораца, махом учесника рата у Авганистану и Чеченији, као и већи број странаца који ратују на страни Руса.

Ови људи су, како се објашњава у Русији, невидљиви у ратним дневницима и изван су сваког формалног ланца командовања. Користе само кодна имена, а наређења за операције добијају искључиво усмено и без икакве формалне процедуре. Због тога их у Русији називају ратницима духовима. Батаљон “Вагнер” није део руских војних и полицијских снага, а нема га ни у регистру агенција за пружање услуга обезбеђења.

Савичић је држављанин Босне и Херцеговине, а више од две године стално је настањен у Русији, у граду Химки, где живи од грађевинских радова. Према писању петербуршке “Фонтанке”, међутим, Савичић је борац “Вагнера”, у коме командује једним интернационалним водом. Кодно име му је “Волф” и под својом командом има и четворицу бораца Срба, који су током 2014. и 2015. године дошли из Легије странаца.

За Савичићево име домаћа јавност је чула 2001. године када је оптужен као један од учесника незапамћеног злочина у Беранама, када је од подметнутог експлозива у кафе-бару “Холивуд” убијено шест особа. Мета напада био је Беранац Душко Мартиновић, а осим њега у експлозији су страдала и његова два брата, двоје запослених, као и један од учесника ликвидације. После првостепене максималне затворске казне, суд је 2009. године Савичића ослободио кривице у овом случају. Босански медији тврдили су 2014. године и да је постао део међународне групе која за новац ратује у источној Украјини.

У разговору за “Новости”, међутим, Савичић негира да је као припадник одреда “Вагнер” учествовао у борбама у Сирији.

- Бавим се грађевином, због чега сам и дошао у Русију - тврди Савичић, и наглашава да је на ратишту у Луганску провео свега неколико дана.

После краткотрајног боравка на фронту и рањавања, како истиче, његова ратна епизода је завршена.

"У Добоју имам породицу, а сина из првог брака намеравам да доведем код мене. У Републику Српску и Србију ускоро не планирам да дођем. Грађевина ми је једини посао, а са ратовањем немам никакве везе".

У граду одакле потиче Савичић има велики број познаника, који његове ратне авантуре приписују машти и измишљотинама злонамерних људи.

"Повремено се чујем са њим. Реч је о врло добром момку и правом пријатељу", каже Ненад Буквић, из локалне борачке организације.

Даворови познаници, међутим, не крију да га је одувек красио борбени и авантуристички дух. Последњих година хоби му је био вожња мотора, посебно са бајкерима из Републике Српске и мото-клубом “Косовски витезови”.

ПОРЕКЛО СА ОЗРЕНА

ДАВОР Савичић је пореклом из општине Бановићи на Озрену (ФБиХ). Његови родитељи су из Ораховице у Добој стигли почетком избијања грађанског рата. Побегли су од комшија муслимана, који су у саставу снага Територијалне одбране и “Зелених беретки” првих месеци 1992. године протерали све Србе из овог краја.

Брат му је био перспективни рукометаш и играо је у прволигашу “Слоги”, где је и Давор једно време тренирао. Брат се више посветио спорту и касније отишао у Аустралију, где и данас живи.

СЛАВЈАНСКИ КОРПУС

ПАРАВОЈНИ руски одред “Вагнер”, како може да се прочита у руским медијима и на друштвеним мрежама, развио се током рата у Украјини. Део бораца “Славјанског корпуса” који су чинили руски и страни доборовољци, по окончању озбиљнијих дејстава у околини Доњецка прекомандован је у Сирију. Њихов задатак су сложене борбене операције, али и обука локалних снага. Неформална база батаљона “Вагнер” је у граду Мољкино, у Краснојарској области.

(Вечерње новости)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Анте

17.04.2016 20:17

Ух па само је проблем када други ратују на страни мојим је оправдано бране србство како смо реални видим нема коментара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

17.04.2016 20:48

Србине свака цаст. Сретно и нека те Бог цува!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

17.04.2016 23:21

Добро си то реко !

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

18.04.2016 05:20

Да је Бошњо или Муслиман било би хиљаду коментара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

18.04.2016 07:43

Босњо некапирас, па он се бори против злотвора па цовјек је херој, ста висе реци него скинути капу.Јес укапиро

Name

сарајлија

18.04.2016 12:14

ре:вирус Питање је ко је тамо злотвор а ко страни плаћеник? Руске паравојне формације су сигурно ослободиоци а локално становништво испраног мозга је злотвор?Е мој вирусе...