"Напредак БиХ у реализацији реформи"

Савјета министара БиХ Денис Звиздић састао се у Вашингтону са директором Свјетске банке за Југоисточну Европу Елен Голдштајн са којом је разговарао о имплементацији текућих пројеката и будућој сарадњи БиХ с овом међународном финансијском институцијом.

Босна и Херцеговина 17.04.2016 | 10:49
"Напредак БиХ у реализацији реформи"

Предсједавајући Звиздић се захвалио на досадашњој сарадњи и рекао да је Свјетска банка један од највећих институционалних инвеститора у БиХ и похвалио континуирану савјетодавну и техничку подршку у различитим областима.

Разговарали су и о пројектима који се имплементирају у БиХ и истакнули видљив напредак у реализирању реформских процеса. Голдштајн  је изразила оптимизам због напретка који је остварила БиХ у протеклој години.

Рекла је да је ово први пут да бх. делегација има састанке на изузетно високом нивоу у Свјетској банци и ММФ-у  и да је то знак да БиХ улази у нову динамичку фазу у којој је могућ даљи напредак на путу ка ЕУ.

Разговарајући о имплементацији пројеката који се финансирају средствима Свјетске банке, предсједавајући Звиздић је затражио од Голдштајнове да се новац за пројекте рализује у оној динамици у којој ће БиХ бити спремна да их реализује.

Ријеч је о пројектима инфраструктуре, реконструкције здравственог система,  јавних предузећа и пројектима посвећеним јачању транспортне и енергетске инфраструктуре.

Он је истакнуо да су у БиХ сви свјесни да реформе у свим секторима немају алтернативу. Рекао је и да се мора радити на оздрављењу цјелокупног система како би инвестиције дале резултате.

Голдстеин је рекла да је Свјетска банка спремна да прати БиХ и да реализира договорене пројекте онолико брзо, колико то може БиХ. Рекла је и да ће Свјетска банка  и у наредном периоду наставити да пружа помоћ у превазилажењу проблема.

Састанку су присуствовали са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денис Звиздић, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ Татјана Проскурјакова, амбасадор БиХ у САД Харис Хрле и гувернер Централне банке БиХ Сафет Софтић.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Еееххх

17.04.2016 09:04

Кад су паре у питању онда се свугдје мозе заједно. Исти хотел (мозда и соба и кревет?), сјести и јести за истим столом. Исту јањетину јести.а кад се врате у бих ко фол оци једно другом копају. Ма гаде ми се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

17.04.2016 10:00

Ма какви пројекти и реконструкције. То је само параван из кога се крије банкрот дрзаве.Новац им треба да могу исплатити плате будзетским корисницима и пензије.Све остало је млацење празне сламе.Али је веома интересантно да им ММФ никад није поставијо услов за смањење прегломазног и некорисног дрзавног апарата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

17.04.2016 10:27

Одлично запажање везано за ММФ ! Значи ММФ овдје не жели никакав ред, већ растурање свега.

Name

гламур

17.04.2016 11:02

Чува ММФ ову владајућу поставу на власти,јер они дугорочно раде за њихове интересе.Администрација овој власти служи као сигурно гласачко тјело на изборима.Пензије и пензионери су врло упитни ,јер је ММФ званично објавио да пензионери предуго живе и да су узрок св.финансијске кризе.Брже умирати,како би се свијет спасио од кризе.

Name

Драган

17.04.2016 23:20

ММФ-у одговара да има марионетску власт. Што наши јесу од завршетка рата.

Name

хм

17.04.2016 10:14

Само да ММФ да паре, све је друго неважно, хајде богати не ситничари.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.04.2016 10:55

Зељкица као да је сисла са апарата..сва се изоблицила,мозда мутира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

17.04.2016 11:51

Нисам примијетио да има икаквог напретка.

ОДГОВОРИТЕ