Од 18. априла српске личне карте неважеће

Свим лицима која поседују српске личне карте градова са Косова, односно, како их називају власти у Приштини, "српских паралелних структура", од 18. априла биће забрањен улазак на Косово, као и излазак из њега, саопштила је косовска министарка за дијалог Едита Тахири.

Србија 16.04.2016 | 11:40
Од 18. априла српске личне карте неважеће

Крајем прошле године, иста одлука била је на снази неколико часова, након чега су је косовске институције привремено суспендовале, уз објашњење да ће српске личне карте важити само у "прелазном периоду", преноси портал Кос сев.

"Министарка за дијалог информише јавност да од 18. априла 2016. неће бити омогућен улаз/излаз на територију Косова за сва лица која поседују незаконите легитимације (личне карте) које су издале српске паралелне структуре на Косову," наводи се у саопштењу Тахиријеве.

Она подсећа и да је ова одлука прошле године суспендована на "захтев Европске уније", како би "ЕУ имала прилику да реши ово питање".

"У марту ове године поново смо покренули ово питање у Бриселу, где смо се сложили да ће Влада Косова, уколико се проблем настави, вратити на снагу забрану. Упркос посредовању ЕУ, тај проблем се наставља, јер још увек постоје случајеви овог феномена коришћења незаконитих дозвола од стране различитих људи," додаје Тахиријева.

Сложили смо се и информисали ЕУ о одлуци да забрану вратимо на снагу, истиче она.

Одлука о забрани српских личних карата на кратко је била на снази и у децембру прошле године.

Спровођење одлуке је тада прекинуто после свега неколико часова њене примене, а косовска министарка за дијалог тада је саопштила да су косовске институције обавестиле Европску унију да српске личне карте "српских паралелних структура на Косову" - крше Споразум о слободи кретања, те да су понудили "одређени прелазни период" за све грађане који и даље користе српске личне карте, као и да ће ЕУ радити на решењу овог питања у складу са поглављем 35, преноси РТК2.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

М

17.04.2016 04:17

Вратит це им се кад тад...

ОДГОВОРИТЕ