Инцко: Прошло вријеме интервенција ОХР-а

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да је прошло вријеме интервенција ОХР-а, када дође до застоја у БиХ.

Босна и Херцеговина 16.04.2016 | 10:00
Инцко: Прошло вријеме интервенција ОХР-а

"Многи још очекују од високог представника да интервенише, односно донесе одлуку када политичари дођу до застоја, али то је приступ којем се нећемо враћати", поручио је Инцко.

Он је рекао за "Независне новине" да често чује да људи користе фразу да је међународна заједница, на неки начин, везала руке ОХР-у.

"Увијек дајем исто објашњење: иако је мој мандат непромијењен, улога високог представника и ОХР-а се мијењала током година. Међународна заједница је намјерно промијенила приступ како би БиХ могла доћи у фазу да јој високи представник више није потребан. БиХ иде у том правцу, али то је процес, а не неки појединачан догађај", каже Инцко.

Високи представник нагласио је да ће он бити први који ће поздравити информацију да је процес транзиције завршен и да се ОХР може затворити, али да БиХ још није до тога дошла.

"Ја ћу наставити да осигуравам поштивање Мировног споразума и помажем напоре усмјерене на рјешавање проблема, али високи представник неће дјеловати умјесто изабраних лидера и радити њихов посао", каже Инцко.

Одговарајући на питање у каквим је односима са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, он је рекао да са Додиком има "професионалне и реалне односе, као и са свим другим изабраним лидерима".

"Наравно, имамо различите ставове о многим питањима, али то нас не спречава да имамо коректан и професионалан однос", додао је Инцко.

Он је најавио да ће крајем овог мјесеца поднијети извјештај Савјету безбједности УН и да ће у том извјештају детаљно говорити о напретку постигнутом у имплементацији програма "пет плус два", који је потребно реализовати за затварање ОХР-а.

"Засад ми дозволите да кажем да је напредак у погледу остваривања преосталих циљева био ограничен и да власти БиХ још нису близу испуњењу ових задатака", рекао је Инцко.

Према његовим ријечима, све док постоје отворена оспоравања Дејтонског мировног споразума Управни одбор Савјета за провођење мира не може дати своју сагласност за затварање ОХР-а.

Он је рекао да Мостар мора остати јединствена, кохерентна, мултиетничка јединица локалне самоуправе са одређеним нивоом овлашћења/управе испод нивоа града. "Централна изборна комисија БиХ ће ускоро расписати изборе и желим вјеровати да ће се наћи рјешење које ће коначно омогућити грађанима Мостара да изаберу своје локалне представнике", рекао је Инцко.

Говорећи о одлуци "Сејдић и Финци", он је истакао да то питање мора да буде ријешено, те да је једноставно неприхватљиво да ништа није учињено толико година након што је Суд у Стразбуру закључио да је група људи систематски дискриминисана. 

Извор: Независне новине

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

16.04.2016 08:41

Па сто ћете нам онда ?!! Направите ред и функционалну државу или одлазите ! Ипак сте ВИ нама све ово уредили "мировним" споразумом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.04.2016 08:43

Ма да, плату примате за шта? За контролу процеса гашења производње и гурања у дужничко ропство?

ОДГОВОРИТЕ
Name

фф

16.04.2016 08:50

Требао си давно отићи и речи да си сувишан да може Додик проводити " своје " законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

16.04.2016 08:58

Људи са стране су видјели која смо ми гамад. И јос смо. Да није тако, давно би отисли. Људи, па код нас се браца убијају због медје, а камоли комсије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

16.04.2016 09:29

Све сте нам ви и закували, а сад перете руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

16.04.2016 10:02

Нико нама није закухо, све сто се ради ради наш ментални склоп, имали смо времена све поправити за ових 20 година али смо јос дубље заглибили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

16.04.2016 11:17

Јесмо али под њиховим менторством. Знају они свој посао. Увјежбавали су то у мору држава до сад.

Name

карадоз

16.04.2016 10:43

ОК слазем се онда молим да исти разгули из БиХ и ослободи је плацања хараца за њихове плате..

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

16.04.2016 11:19

Ста је са платом,је ли се и она поцела умањивати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

16.04.2016 13:43

Онда овлашћења која имате пренесите на неког другог. И шта ћете онда овде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивјела СФРЈ

16.04.2016 20:45

ИНЦКО НА ЛЕВО КРУГ И РИЦХТУНГ АУСТРИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.04.2016 14:48

Онда скидај се више са наше грбаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

19.04.2016 12:28

Безвриједни још није отишао кући. Ма море марш са грбаче.

ОДГОВОРИТЕ