Помјера се рок за објаву резултата?

Чланови Централног пописног бироа поново ће у понедјељак покушати постићи договор у вези с тим ко представља резидентног становника у БиХ, али шансе да се постигне договор практично су никакве.

 

Босна и Херцеговина 16.04.2016 | 09:00
Помјера се рок за објаву резултата?

Према незваничним информацијама до којих су "Независне" дошле, најизгледнија опција је промјена закона и помјерање рока за објаву резултата пописа, који истиче 1. јула.

С обзиром на то да и у понедјељак договор неће бити постигнут, а што нам је потврђено из неколико извора, кључно питање би могло бити на који начин се извући из новонастале ситуације.

"Једини начин је помјерити рок за објављивање резултата пописа. Тај пројекат не може пропасти, јер подаци су ту, у бази, и моћи ће се искористити кад се постигне договор", испричао је извор "Независних", потврђујући још једном да од договора у понедјељак сасвим сигурно неће бити ништа.

Још једна од могућности која је раније помињана била је да Република Српска и ФБиХ свака за себе објаве резултате пописа, међутим ни од тога нема ништа, јер по закону, Агенција за статистику БиХ је једина која може објавити податке.

"Теоретски постоји могућност да Агенција за статистику БиХ објави резултате пописа за сваки ентитет посебно, али шансе за то су врло мале", испричао је исти извор.

Подсјећања ради, кључно питање у вези с којим се не може постићи договор је то ко представља сталног становника БиХ.

С једне стране Бошњаци инсистирају на томе да у тај коначан број уђу људи који живе и раде ван БиХ, док Срби на то не желе да пристану ни под којим условима.

У вези с тим преговара се више од двије године, међутим договора још нема ни на видику.

"Агенција за статистику заказала је сједницу за понедјељак са двије кључне тачке, и то информација и презентација анализа у вези с рјешавањем спорних питања у процесу одређивања резидентног становништва и јединствени програм за обраду података пописа становништва, домаћинстава и станова", рекла је Мирсада Адембеговић, портпарол Агенције за статистику БиХ.

Подсјећања ради, сједница Централног пописног бироа, која је требало да буде одржана у четвртак, отказана је због недостатка кворума, а седам дана прије тога договорено је да ентитетски заводи за статистику и Агенција за статистку свака посебно доставе приједлог како ријешити спорна питања.

"Наш приједлог је оно што причамо већ дуже од годину дана, и то смо само у форми документа доставили члановима Централног пописног бироа, и тражимо само да се поштује закон", рекла је Радмила Чичковић, директор Републичког завода за статистику Републике Српске.

Попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ коштао је око 37 милиона КМ и без његових резултата немогуће је одговорити на упитник Европске комисије, али и планирати било који озбиљнији пројекат.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ја

16.04.2016 07:07

Која

ОДГОВОРИТЕ
Name

БосњакСарајево

16.04.2016 07:30

Нема од ове дрзаве ниста.Славимо разлицит празник дрзавности,уцимо разлициту историју,разлиците вјере смо,дијаметрално разлицита мисљења практицно о свему.Једино сто нас везе су српски коријени.Мозда је заправо то и највеци проблем...Треба да се подијелимо,не иде ово висе овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер хик

16.04.2016 12:01

Тако је помјерите рок,па попишите сву дијаспору и бог те веселио.

ОДГОВОРИТЕ