Папа данас на грчком острву Лезбос

Папа Фрања посетиће данас грчко острво Лезбос, а из Ватикана поручују да је циљ тог путовања пружање подршке избеглицама и скретање пажње на "прву линију фронта" европске мигрантске кризе.

Свијет 16.04.2016 | 08:40
Папа данас на грчком острву Лезбос

Папа је више пута говорио у прилог избеглицама, апелујући на цркве широм Европе да прихвате мигрантске породице.

Уочи посете Лезбосу, папа је рекао да тамо путује да би показао солидарност са мигрантима и грчким народом.

Васељенски патријарх Вартоломеј Први и архиепископ атински Јеронимос већ су јуче стигли на Лезбос, поручивши да папина посета има један циљ, да проблем са којим се дуго суочавамо пренесе на међународну арену како то не би био само проблем Грка, већ Европе и целог човечанства.

Верски лидери ће посетити камп на Лезбосу где се налази 2.300 миграната и избеглица који чекају да буду враћени у Турску, према споразуму Анкаре и ЕУ.

Васељенски патријарх Вартоломеј Први позвао је Европу да престане да раздваја мигранте на економске и тражиоце азиле и покажу гостопримство.

Поновивши да хришћани имају моралну дужност да покажу гостољубивост према странцима, Вартоломеј је италијанском дневнику "Месађеро" рекао да би Европа требало да се инспирише великодушношћу становника Лезбоса који су суочени са масовним приливом миграната.

"То питање ми у мисли враћа Посланицу светог Павла Јеврејима у којој нас он подсећа да не заборавимо гостопримство, јер они који га пружају понекад угосте анђеле, а да то можда и не знају", истакао је васељенски патријарх у данас објављеном интервјуу", преноси АФП.

Како је поручио, гостољубивост представља конкретан пример љубави према суседима и начин на који би сви хришћани требало да живе.

Вартоломеј је изразио наду да ће посета грчком острву у суботу усред мигрантске кризе "послати снажну поруку у сваком правцу".

- У овом историјском тренутку и с обзиром на начин на који се развија избегличка криза, људи који могу да врше утицај треба да поступају у том духу - закључио је Васељенски патријарх.

Ројтерс је подсетио да је папина прва поста, када је постао поглавар Римокатоличке цркве 2013. године, била сицилијанско острво Лампедуза, где је такође било на стотине хиљада избеглица.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

???

16.04.2016 06:43

Хм, Папа, Ватикан.....????

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

16.04.2016 07:03

само још он фали !

ОДГОВОРИТЕ