Сада је на ММФ-у да уради свој дио

Грчки премијер Алексис Ципрас је критиковао Међународни монетарни фонд (ММФ) због инсистирања на томе да грчке власти предузму веће напоре за реорганизовање посрнуле економије.

Свијет 15.04.2016 | 14:52
Сада је на ММФ-у да уради свој дио

У ауторском чланку за британски лист "Фајненшел тајмс", насловљеном "Грчка се супротставила катастрофичним пророцима, сада је на ММФ-у да уради свој дио", Ципрас је написао да је Фонд у октобру прошле године предвиђао да ће грчка економија евидентирати пад од 2,3 одсто у 2015. години.

"Умјесто тога, прошла година је била година стагнације, уз пад од 0,2 одсто. То ставља економију у бољу позицију у погледу достизања будућих фискалних циљева", пише Ципрас.

Он је, такође, критиковао ММФ због предлагања нових реформи, које би, према његовим ријечима, најтеже погодиле најугроженије.

"Грчка не успјева да схвати зашто ММФ инсистира на измјени нацрта реформи и то на начин који њихове приносе оставља нетакнутим, а са друге стране значајно умањује напредак реформи, пребацујући највећи део терета на релативно сиромашне", наводи се у Ципрасовом чланку.

Указујући на чињеницу да је Грчка "премашила неколико кључних циљева" у прошлој години, Ципрас је написао да је "Грчка сада у позицији за остваривање одрживог и инклузивног опоравка", као и да "спроводи кредибилан програм фискалних прилагођавања и да је посвећена излечењу хроничних институционалних мањкавости".

Он је нагласио да Грчка предузима све напоре за реорганизовање економије, иако је суочена са избегличком кризом. Изражавајући увјерење да ће званична Атина завршити ревизију трећег пакета помоћи тој земљи без икаквих одлагања, Цирпас се још једном осврнуо на ММФ који, како каже, тврдоглаво игнорише писмо које је он упутио Фонду, али и смисао споразума о пакету помоћи.

Упркос тим препрекама, Ципрас је изразио вјеровање да ће у наредних неколико дана бити завршена ревизија пакета помоћи.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар