Ризик од тероризма у БиХ на високиом ниву

Опасност од тероризма у БиХ скочила је са прошлогодишњег средњег на високи ниво у 2016. години, па је на скали од један до пет ризик од терористичких напада на броју четири.

Босна и Херцеговина 15.04.2016 | 13:35
Ризик од тероризма у БиХ на високиом ниву

Упозоравајућа промјена наведена је у мапи ризика од тероризма и политичког насиља за 2016. годину коју су израдили америчка компанија "Аон", водећа у свијету у области процјене глобалног ризика на пословање компанија и осигурања и истраживачка компанија "Рубини глобал економикс" чије је сједиште у Лондону.

Закључено је да су ризици од тероризма и политичке нестабилности у БиХ повећани у односу на 2015. годину, док је ризик од друштвених немира снижен.

"У 2015. години забиљежена су три терористичка напада, а власти кажу и да су осујетиле терористичку завјеру планирану за вријеме новогодишњих празника. Западне владе и даље упозоравају на терористичке пријетње у земљи због радикализације припадника бошњачке заједнице у БиХ", наведено је у образложењу оцјене за БиХ.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач каже за "Глас Српске" да БиХ мора да се уозбиљи јер је алармантна чињеница да је за кратко вријеме од средње ризичне постала земља високог ризика.

"Одавно говоримо да је БиХ високоризична када је ријеч о тероризму, вехабизму и другим облицима радикалног дјеловања. Постоји велика могућност терористичког дјеловања у БиХ и дјеловања терориста из БиХ који одлазе на друга подручја", истакао је Лукач.

Упозорава да они који одлазе на страна ратишта и враћају се у БиХ нису адекватно кажњени, али и да и даље постоје 64 параџемата и да на то нема адекватне реакције.

"Српска и МУП су препознали чињеницу да је БиХ високоризична земља када је ријеч о безбједности и да настојимо адекватно одговорити на ту пријетњу. Зато обучавамо и опремамо наше специјалце и полицајце да би у сваком тренутку били у стању да одговоре на безбједносне изазове. Можда то некоме смета, али ми смо на то приморани", поручио је Лукач.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да је, с обзиром на терористичке нападе извршене у прошлој години и повратак припадника Исламске државе у БиХ, логично да је опасност од тероризма порасла.

"Велик број људи из БиХ је на страним ратиштима, а још већу опасност представља њихов повратак. То питање не може бити ријешено споразумима о признању кривице и благим казнама. Очито да борба против тероризма није на потребном нивоу", каже Мајкићева.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић каже да је потпуно тачна процјена кад је ријеч о опасности од тероризма поготово кад имамо у виду повратак оних који су ратовали за терористичку организацију Исламска држава у Сирији.

"Питање је да ли се враћају зато што су одустали од те идеологије или да би у БиХ наставили борбу за исте циљеве када процијене да је дошао прави моменат за то", каже Ћеранић и додаје да је досадашње поступање безбједносних агенција у борби против тероризма разлог за бригу.

За разлику од БиХ, у Србији и Хрватској је дошло до смањења ризика од тероризма и политичке нестабилности.

Статистика

Мапом ризика обухваћено је више од 200 земаља, а анализиране су различите пријетње почев од тероризма и саботаже до штрајкова, политичке нестабилности и грађанских ратова. Мапа показује да су напади ватреним оружјем претекли нападе експлозивним направама у Европи и САД.

"Главне мете терористичких напада била су јавна окупљања и обични грађани. У евроазијској регији забиљежено је 298 терористичких напада што је повећање у односу на прошлу годину", наведено је у анализи.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

yугословен

15.04.2016 11:44

сами себи смо криви били смо најпризнатија дрзава у свијету са yу пасос могао је свако ици по цијелом свијету код нас у основним сколама дјеца су имала бесплатну узину а сад ако немас марку дјете це бити гладно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека, нека

15.04.2016 11:56

Сто тразили то и добили и Срби и Муслимани и Хрвати...

Name

yугословен

15.04.2016 12:23

Тако је друзе хвала за коментар

Name

Ре

15.04.2016 12:54

Ово су вјероватно истраге Додиковог еxперта Галијасевица јер он је највеци балкански еxперт.

Name

Ме

15.04.2016 14:33

Сваке године долазим у Босну, да видим Оно Мало родбине сто ми је Остало, ове године,. -НЕ,. ко зна кад цу опет доци,И да ли цу икад висе доци,. Кад цујем И видим овакве вијести,. Пуно нас је вани отисло, И ја мислим И Остали исто мисле као ја да је сваке године тезе И тезе да СЕ иде за Босну,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ме

15.04.2016 20:09

Боли кога к.... да ли цес ти доци у БиХ или не,вријеме це стати ако ти не додес и потросис који еуро а ако се мозда бојис умријети у неком терористицком нападу у Босни исто ти се мозе десити било гдје у Европи ако ти је судено.

Name

Босанац

15.04.2016 15:16

Од Босне је направљен резерват за криминалце и разне преступнике. Кад видим ко све има пасош БиХ , а није ми јасно којим путем га је добио, док ја који сам родјен овдје сваки пута када вадим пасос или лицну карту низ докумената требам донијети да доказем да сам заиста дрзављанин ове земље.

ОДГОВОРИТЕ