Власти игноришу пресуду Врховног суда

Грађанска иницијатива за Борик је разочарана односом градских власти Бањалуке према грађанима Борика и великог броја грађана Бањалуке који подржавају ГИ за Борик.

Република Српска 15.04.2016 | 10:43
Власти игноришу пресуду Врховног суда

“Позивамо представнике градских власти на одговоран однос према грађанима, јер игнорисањем овог проблема покушавају да умање права грађана и ГИ за Борик. Прије свих, то су предсједник Скупштине града Бањалука Будимир Балабан и градоначелник Слободан Гаврановић”, саопштено је из Иницијативе.

ГИ за Борик се дописом обратила г. Балабану још 3. марта, са захтјевом да у што краћем року Скупштина поступи у складу са Рјешењем Врховног суда Републике Српске, којим се жалба ГИ за Борик уважава, поништава одлука Скупштине града Бањалука о неусвајању ГИ за Борик и предмет враћа на поновно разматрање.

“До данас нисмо добили одговор, а ГИ за Борик није уврштена на дневни ред 45. сједнице Скупштине града која је одржана 14. априла. Од пресуде Врховног суда су прошла два и по мјесеца, а од нашег званичног обраћања г. Балабану више од 40 дана. Сматрамо да је то било више него довољно времена да се ГИ за Борик уврсти поново на дневни ред Скупштине. Уколико су постојале препреке да се ова тачка уврсти на дневни ред, г. Балабан нас је о томе требало да благовремено обавијести”, речено је из ГИ “Борик”.

ГИ за Борик је 1. марта тражила од Градске управе да обустави поступак израде елабората „Анализа и валоризација потенцијалних локација са приједлогом најповољније локације за изградњу православног храма са парохијским домом у мјесној заједници Борик“.

“Имајући у виду да би Скупштина тек требало да поново одлучује о ГИ за Борик, сматрамо да се на овај начин прејудицира одлука Скупштине и врши притисак на одборнике да поново одбаце ГИ за Борик. Нажалост, градоначелник Гаврановић је одлучио да занемари наш захтјев и да ангажује фирму Институт за грађевинарство за израду елабората”, сматрају у Иницијативи.

Овакав однос „првих људи“ градских власти је, кажу у Иницијативи, дубоко забрињавајући, посебно имајући у виду чињеницу да њихови иступи у медијима и јавности потврђују да је предизборна кампања већ започела.

“Доставили смо захтјев г. Балабану да неизоставно уврсти ГИ за Борик на дневни ред сљедеће сједнице Скупштине града Бањалука, као и да одговори на допис који смо му послали још 3. марта. Градоначелника г. Гаврановића још једном подсјећамо да уколико се настави са израдом елабората, то ће бити још једна околност на коју ћемо се жалити Врховном суду Републике Српске уколико ГИ за Борик којим случајем поново буде одбачена од стране Скупштине града”, поручили су представници ИГ “Борик”.

Подсјећамо да је за само седам дана петиције више од 5000 грађана Бањалуке својим потписима подржало аргументе ГИ за Борик и захтјев да се заштити од уништења јавна зелена површина и дјечје игралиште у насељу Борик. Број грађана Бањалуке који подржавају ГИ за Борик је далеко већи.

ГИ за Борик неће дозволити да се интересима грађана Бањалуке манипулише за потребе предизборне кампање за локалне изборе, кажу Грађанска иницијатива за Борик.

(Грађанска иницијатива за Борик)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ГИ БОРИК

15.04.2016 09:43

НЕКА ВАМ ЛАКТАШИ БУДУ ЦЕНТАР БАЊАЛУКЕ "ДЕБИЛИ" ЈЕДНИ!

ОДГОВОРИТЕ