Судским путем од Сарајева тражити списе

Одбрана генерала Новака Ђукића, који је осуђен у Сарајеву на 20 година затвора због случаја "Тузланска капија", тражиће данас на рочишту пред Вишим судом у Београду да судским путем из Сарајева буду достављени комплетни списи о овом случају, с обзиром на то да ни послије мјесец дана још није удовољено овом захтјеву, рекао је Срни Ђукићев адвокат Милорад Константиновић.

Република Српска 15.04.2016 | 09:30
Судским путем од Сарајева тражити списе

Поводом захтјева Министарства правде БиХ да суд у Београду призна пресуду из Сарајева, Константиновић је рекао да је тражио од Суда у Сарајеву да му достави комплетне списе предмета у електронској форми, али да том захтјеву још није удовољено.

"Када у Београду буде рочиште, онда ћу тражити да се прибави судским путем и да се суд упозна о комплетним списима из Сарајева", рекао је Константиновић.

Он је додао да БиХ прво треба да достави комплетне списе предмета суду у Београду да би се упознао о току тог процеса пред Судом БиХ, те утврдио да ли је тај поступак био правичан или није.

"Без тога се све своди на пуке формалност. Било каква пресуда о признању пресуде Суда БиХ, без увида у компленте списе предмета, била би неоснована", навео је Константиновић.

Он је подсјетио да је тражио списе из Сарајева прије мјесец дана, али да је до сада из Сарајева добио само један факс, у којем се од њега тражи да прецизира које документе тачно тражи.

"Рекао сам да тражим комплетне списе јер нисам имао прилику ни да извршим увид у списе предмета да би могао таксативно да наводим. Тражим комплетне списе, све што се у том предмету налази, значи од фото-документације, записника, писаних доказа, изјава сведока и тако даље", рекао је Константиновић.

Према његовим ријечима, у случају да му сви списи буду достављени, то не значи да ће одбрана пред судом у Београду изводити свједоке и доказе у вези са чињеничним стањем.

"Одбрана може евентуално да изводи доказе и сведоке у правцу тога да поступак пред Судом БиХ није био правичан, али не може утврђивати чињенично стање и улазити у мериторно стање", навео је Константиновић.

Пред Вишим судом у Београду за данас је заказано рочиште на којем би требало да буде разматран захтјев Министарства правде БиХ за признавање пресуде којом је генерал Новак Ђукић осуђен на 20 година затвора за убиства на Тузланској капији.

Рочиште је заказано за 13.00 часова у згради Специјалног суда у Београду.

Првобитно рочиште је одгођено због здравственог стања генерала Ђукића.

Министарство правде БиХ тражи да суд у Београду призна пресуду из Сарајева и да Новак Ђукић 20-годишњу казну за наводно почињени ратни злочин у Тузли служи у Србији, гдје се тренутно налази.

Према ранијем писању "Вечерњих новости", вјештаци из иностранства утврдили су да људи на Тузланској капији током рата у БиХ нису погинули од граната испаљених са српских положаја, чиме је оповргнута званична верзија овог догађаја.

(Срна)

 

Коментари / 0

Оставите коментар