Негативне камате не покрећу кредитирање

Одлука Централне банке (ЦБ) БиХ о увођењу негативне каматне стопе на дио депозита комерцијалних банака неће донијети промјене на банкарском тржишту, ни у смислу јачег кредитирања, ни у смислу привредног раста, сматрају домаћи банкари.

Босна и Херцеговина 15.04.2016 | 09:50
Негативне камате не покрећу кредитирање

Наиме, ЦБ БиХ је донијела одлуку којом се утврђује јединствена стопа обавезне резерве од 10 одсто коју ЦБ БиХ примјењује на основицу за обрачун обавезне резерве.

Одлуком, која ће се примјењивати од 1. јула ове године, утврђено је да ЦБ БиХ на износ средстава обавезне резерве не обрачунава накнаду.

"На износ средстава изнад обавезне резерве ЦБ БиХ обрачунава накнаду по стопи која је једнака 50 одсто стопе коју примјењује Европска централна банка (ЕЦБ) на депозите комерцијалних банака", навели су из ЦБ БиХ.

Додају да одлуком о увођењу негативне каматне стопе на износе вишкова изнад обавезне резерве на рачунима резерви, ЦБ БиХ жели подстаћи комерцијалне банке да искористе наведена средства за одобравање кредита становништву и предузећима.

Иначе, вишкови изнад обавезне резерве комерцијалних банака на рачунима резерви код ЦБ БиХ већ дуже вријеме биљеже континуиран раст, при чему банке у форми вишкова на рачунима резерви тренутно држе око 2,5 милијарди КМ.

Радован Бајић, директор НЛБ банке Бањалука, рекао је да ова одлука ни у једној варијанти неће изазвати неке велике промјене, јер се промјене нису догодиле ни у Европи која је увела негативну каматну стопу.

Навео је да је ЦБ БиХ морала да уведе негативну каматну стопу јер она слободна новчана средства држи код истих тих великих банака у Европи.

"Тиме се желио подстаћи економски развој и да се више слободних новчаних средстава улаже у инвестиције и кредите.

Међутим, до тога није дошло, јер то није једини услов. Не могу се средства пласирати ако не постоји економски прогрес, добри програми и ако не постоји захтјев за потрошњом", сматра Бајић.

Додао је да у БиХ можемо очекивати да ће банке сада тај трошак који је изазван увођењем накнаде или негативне каматне стопе, практично морати надокнадити кроз увођење неких накнада за послове које обављају према комитентима.

"Мислим да то неће подстаћи кредитирање, јер услов за кредит је оцјена инвестиционог програма и сигурност пласмана", истакао је Бајић.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар