Млади геније из Тузле постигао немогуће!

Средњошколац Кенан Мехиновић направио је уређај "еWалк еxоскелетон", који омогућава кретање особама са инвалидитетом. Комерцијална цијена оваквих направа у свијету је преко 50.000 долара, док изум младог Тузлака кошта само 1.000 КМ!

Босна и Херцеговина 15.04.2016 | 07:30
Млади геније из Тузле постигао немогуће!

Кенан Мехиновић ученик је четвртог разреда електротехнике школе Тузла, а са својим изумом "еWалк еxоскелетон", под менторством професора Муамера Халиловића, освојио је прво мјесто на недавно одржаној "Босанској научној олимпијади", која ће му омогућити школовање на престижном Бурцх универзитету!

"Гледајући неку емисију на Дисцоверy каналу видио сам 'РЕX еxоскелетон' и сазнао да је цијена комерцијалних модела преко 50.000 долара. Такође сам видио и велике осмјехе на лицима људи који су добили шансу да проходају након више година парализе. Пошто имам интересовања за роботику, помислио сам да како је то интересантна технологија. И, на томе не остало неколико година, све до прошлогодишње Бурцх олимпијаде", каже Кенан за портал Мондо.

Изазов - компликовани пројекти

"Оно што радимо у нашој школи јесте да тражимо стварно компликоване пројекте, који имају војне буџете, милионе долара, да их развијемо за неких годину дана, заједно са нашим професорима. И након годину дана добијемо овакве пројекте", каже Кенан.

Додаје да је на овом пројекту почео да ради почетком школске године, на иноваторској секцији коју води професор Муамер Халиловић.

"Највећи дио пројекта одрадио сам сам, наравно уз инструкције професора. Што се тиче помоћи пријатеља, морам рећи да смо сви били ту једни за друге, када је некоме требала помоћ, што је један од разлога успјешности наше школе на такмичењима. А на пројектима смо радили од почетка школске године до дан прије олимпијаде, јер се увијек може нешто унаприједити и побољшати."

Прототип Кенановог уређаја кошта невјероватних 1.000 КМ. 

"Прво, ја не тврдим да сам изумио ову технологију. Прототип којег смо ми направили није директна копија ни једног комерцијалног модела, првенствено због буџета којег смо имали на располагању", каже Кенан и додаје:

"Циљ је био да се направи уређај који би имао сличну функционалност као комерцијални модели, али користећи што више 'офф тхе схелф' компоненти, те технологију коју смо имали на располагању. Дизајнирали смо конструкцију, која је ласерски исјечена од алуминијума, користили 'степпер' моторе, за које смо направили енкодере и осмислили контролере".

"Наравно да је рад далеко од комерцијалног, али смо доста научили дизајнирајући овај уређај, те ћемо искористити то знање за израду сљедећих верзија. Имали смо разговоре са потенцијалним инвеститорима, и дефинитивно се надамо да ћемо наставити радити на пројекту", каже Кенан за Мондо.

Осим Мехиновића, који је освојио прво мјесто у категорији инжињеринг, и други ученици Електротехничке школе Тузла остварили су веома запажене резултате на Бурцх олимпијади.

"Освојено прво мјесто на олимпијади омогућава ми школовање на Бурцх универзитету у Сарајеву, што значи настављање рада на пројектима. Друга ствар су пријатељства која сам склопио на самој олимпијади. Видио сам велике осмјехе на лицима људи који су добили шансу да проходају након више година парализе", каже Кенан и настаљва:

"Што се тиче наше школе, учествовало је 19 ученика у четири категорије. У категорији Wеб дизајн, ученик наше школе Мирза Имамовић, чији је ментор Дејан Бојић, освојио је прво мјесто. Такође, у категорији инжињеринг остварили смо велики успјех. Ученици Амир Хасанбашић и Мухамед Исабеговић освојили су треће мјесто, друго мјесто је освојио Валентин Стјепић-Ћосић, а ја сам освојио прво. Професор Муамер Халиловић је био ментор код сва три пројекта."

Нема шта, заиста сјајан успјех Кенана и његових колега! Њихово вријеме тек долази...

(БН/Мондо.ба)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

свака част

15.04.2016 05:44

Е, ово је дивна вијест. Требало би да више пишете о оваквим стварима, а не само о политичарима. Свака част овом препаметном дјечку.Драго ми је што ће се школовати ван Балкана. У свијету ће знати цијенити његову памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генетичар

15.04.2016 05:47

Младићу мој по презимену видим да ћеш бити неуспјешан. Немој се џаба трудити. Ово је земља за Изетбеговиће, Звиздиће, Човиће, Шпириће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

15.04.2016 05:54

БРАВО.... Свака Вам цаст. Овако се брани БиХ. Добро неко реце : Нама остају само ИДЕНТИТЕТ и УНИВЕРЗИТЕТ као пут у бољу будуцност коју наса омладина засигурно заслузује. Политка и сукоби само коце ову омладину у развоју. Треба гледати како ову дјецу финансијски помоци као би остали у БиХ и радили на развоју властите земље. Неки други, купују насе знање за мале новце, а наси политицари као слијепци. Не виде даље од износа на својим банковним рацунима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојана

15.04.2016 05:56

Свака цаст, цеститам ти и зелим јос много успеха у зивоту, у даљем сколовању и раду... Ово су супер вести! :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

15.04.2016 06:22

Браво момчино, а сада државо, покажи се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

15.04.2016 07:06

Свака част момак и што прије бјежи из БИХ док те ноге носе. Јер ови наши ново компоновани доктори наука не воле такве паметне особе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Босњак

15.04.2016 17:59

И у свијету имају новокомпоновани. Борити се мора ил вам ил там...

Name

свл.

15.04.2016 08:52

Свака цаст момку али мислим да це га запад пратити и преотети а ми цемо то немо посматрати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ддбл

15.04.2016 10:06

Сви што имају негативне коментаре на ово су будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.04.2016 17:08

Сад ће ови што имају уређај од 50000 долара, да учине све да овај од 1000 КМ не угледа серијско свјетло дана.

ОДГОВОРИТЕ