Позив на одбацивање идеје о референдуму

Европски парламент усвојио је резолуцију у којој изражава забринутост због слања припадника специјалних снага МУП-а Републике Српске на обуку у Руску Федерацију, те осуђује чињеницу да је Закон о јавном реду и миру Републике Српске још на снази, за који истиче да поткопава темеље грађанских слобода.

Република Српска 15.04.2016 | 07:00
Позив на одбацивање идеје о референдуму

Поздравили су и најаву Милорада Додика, предсједника Републике Српске, да ће референдум о Суду и Тужилаштву БиХ бити одгођен, али позивају Народну скупштину Републике Српске да донесу адекватну одлуку у том смјеру.

"Позивамо на потпуно одбацивање идеје о референдуму зато што она угрожава кохезију, сувереност и интегритет земље и поткопава напоре за поправљањем социјалне и економске ситуације свих грађана БиХ", навели су.

Парламентарци ЕУ изразили су забринутост због радикализације и чињенице да постоје борци који се боре у Исламској држави, те позивају БиХ да појача напоре на сузбијању тероризма и радикализације, посебно међу младима.

"Европски парламент позива на хитан развој програма дерадикализације и давање бољих економских шанси младим људима, што их може одвратити од интересовања за радикалне идеологије", наводи се у резолуцији. ЕП је позвао на наставак уставних, правних и политичких реформи, које треба да земљу трансформишу у ефикасну и инклузивну правну државу која ће, како истичу, гарантовати права свим конститутивним народима и грађанима БиХ.

"ЕП позива институције ЕУ да буду активније ангажовани на проналажењу трајног рјешења за уставну структуру БиХ", навели су парламентарци, те позвали политичке и вјерске лидере да се уздрже од националистичке и сецесионистичке реторике подјела и поларизације друштва. ЕП је поздравио ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, као и формирање надлежног комитета за његово спровођење, али жали да нису усвојене процедуре рада због етничких блокада у начину гласања.

"Са жаљењем констатујемо да је корупција на највишим нивоима и даље раширена појава, као и да до сада уложени политички напори нису довели до конкретних резултата. и даље смо забринути због слабог правног и институционалног оквира за борбу против корупције", навели су посланици.

Парламентарци су позвали и радну групу да припреми амандмане на Изборни закон БиХ како би били осигурани услови за поштене и демократске изборе за истински суверенитет земље.

"Демократски избори не могу довести до резултата ако нема поштовања људских права и темељних слобода без било какве дискриминације на етничкој, вјерској, полној, политичкој или било којој другој основи", истиче се у резолуцији. Упозорили су на фрагментираност јавне администрације, политизацију и слабу координацију која спречава институционалне и правне реформе, најављене у Реформској агенди за коју је парламент исказао пуну подршку.

Посланици Европског парламента су путем резолуције поздравили захтјев за чланство Босне и Херцеговине у ЕУ. "БиХ је поднијела захтјев за чланство у ЕУ у истој седмици у којој је Европски савјет расправљао о референдуму УК. Тиме се показало да је модел ЕУ и даље привлачан", рекао је Кристијан Дан Преда, извјестилац ЕП.

(Независне новине)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Јоја

15.04.2016 05:05

Ста ради министар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

слависа

15.04.2016 05:17

ТАко је!Само Срби немају право на референдум.Зато су и на Косову направили да Албанци не иду на референдум али им је довољна и декаларација о независности.Србима је забрањен референдум и о заштити паса.То је западна демократија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Слависа

15.04.2016 08:00

Види се да ниси несто нацитан. Референдум НЕ зели твој баја ин само млати ко Максим по дивизији. А ти се на то пецас.

Name

444

15.04.2016 08:55

Слависа: ај не се*и иди гледај тамо у фризидеру имас ли ста да вецерас.

Name

Лудило

15.04.2016 05:27

Нема ништа против да наши МУП-овци иду на обуке у Русију, ал имам против "Закона" које нам одређује Додик и СНСД. Против сам њихове лоповије и деспотије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

15.04.2016 05:37

А ко да одредјује закон него легитимно изабрани Предсједник и странка која је освојила највеци број гласова?!Мој Лудило бас ти је добро име...

Name

Ја

15.04.2016 05:51

@Драган Милорад није легитимно изабран!!! Он краде изборе по који пут вец! Видио и цуо, лицно!

Name

Ре Лудило

15.04.2016 08:46

Колико видим за тебе је легално изабран само онај ко је по твојој вољи па макар он добио стотињак гласова твојих истомисљеника. Милорад је имао противкандидата(е) и са једним гласом висе он је победник и легални преседник као сто би био(ли) и други да су добили висе гласова од Додика.

Name

Симке

15.04.2016 05:32

До сад ме тај референдум и није нешто интересовао али сад би да га итекако одржимо. Крелци једни. Још ће им Додик испасти најзаслужнији што га неће бити. Ви нас покрали легално а сад вас као брига сто нас ови наши корумпирани краду. ДаБогда се распали као и СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја с Козаре

15.04.2016 06:28

Читајући наслов мислио сам то се односи на референдум о издвајању Енглеске, кад оно нешто не битно, ни за кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

15.04.2016 07:03

Референдум је у цитавом Свјету најисправнија одлука једног Народа и Демократска, ста сада хоцете у комунизам па неце моци. Мора се једном изаци на Мегдан и реци доста сте Јахали и Скинути

Name

Брат Ђуро

15.04.2016 06:47

Кад Европљани позову да се нешто не уради онда то значи да раде све да би дошло до тога. Њима је сада потребна фрка у предсобљу да би они како тако мирно спавали. Навлачење белаја на врат балканцима је тјерање жабе у воду. Кратак је људски живот да би се неким људима објаснило било шта. Вјерујте ми људи, није флоскула, мало је земаља као БиХ, са само мало памети живјели би истински и уз мерак какав се може само овдје наћи. Отворити очи, не вјеровати свакој фукари и мало укључити мозак, не живе овдје глупи људи. Треба опет пресјећи и некима рећи не, наша дјеца обогаћују живот незнанцима а ми само гледамо и то сматрамо успјехом. Туга и жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

писац

15.04.2016 06:52

Какав референдум, он то никада озбиљно није ни мислио?Добро му дође када се неко против, а такође му добро дође и када се не противи?Човјек је прави манипулатор и зна како забављати широке народне масе!?Види да му нико ништа не може па зеза све редом?Чудо виђено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

15.04.2016 07:08

Мозе друзе мој пара нема а ммф не да обруц се стезе не само за њега него из народ и РС размислите мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

А АУТОМАФИЈА

15.04.2016 08:21

А О АУТОМАФИЈИ СА СОКОЦА НИ РИЈЕЧИ. КАКВА ЈЕ ОВО РЕЗОЛУЦИЈА.НИЈЕ МОГУЋЕ.О ГЛАВНОМ ПРОБЛЕМУ ЋУТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реха

15.04.2016 08:40

Људи какав референдум,како висе дјељене,референдум јесте демокраски цин.Само заборавили сте како је настала РС,под којим условима,па људи није ово Скотска,ово је све фриско,памет у главу имамо најљепсу земљу кад би се подјелила сви би били на губитку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.04.2016 16:47

И ја изражавам забринутост и дубоко згражавање и разочарање када видим у шта се садашња ЕУ претворила. Од просперитета до авета који мало-мало па скреће у фашизам, расизам, нацизам, либерални и десничарски екстремизам, ксенофобију, исламофобију, Русофобију, Србофобију, анти-емигрантизам, антисемитизам...Све те мрачне идеологије за које сам ја мислио да их је се та иста модерна Европа одрекла једном засвагда нагло су букнуле преко ноћи претворивши поново Европу у ону Европу од прије почетка WWW2.

ОДГОВОРИТЕ