Павловић: Српској пријети грчки сценарио

Републици Српској сасвим је извјесно пријети грчки сценарио, тврди економски аналитичар Зоран Павловић у интервијуу у емисији Пулс БН ТВ. Објашњава, тешка економска ситуација је резултат неодговорног понашања политичара у вријеме када је у Српској било највише новца.

Република Српска 14.04.2016 | 22:58
Павловић: Српској пријети грчки сценарио

Економска ситуација у Републици Српској се још држи на ногама захваљујући искључиво дијаспори и дознакама из иностранства, тврди Павловић и објашњава да је занемаривањем реалног сектора и природних ресурса створен амбијент који инвеститори избјегавају, а млади напуштају. Таквим понашањем, каже он, сами себи копамо гроб.

„Ја се бојим да смо уназад десет година прилично дубоко ископали тај гроб. Прије свега када говоримо о обавезама према кредитима које смо узимали и трошили и обавезама које нас следују ове године – 650 милиона КМ, 750 милиона наредне године и 900 милиона 2018. године“, прецизира Павловић за БН телевизију.

Финансијски проблеми су настали у вријеме када је у буџету Српске било највише новца од приватизација, а када се истовремено у расподјели истог неодговорно понашало, каже Павловић.

На питање да ли Српска у дужничком ропству одговара да јесте, те да веома сигурно иде путем ка грчком сценарију.

Корупција – то је механизам по којем функционишемо, јасан је Павловић.

„Ми смо направили сценарио по којем ништа не може нормално да се деси. Администрација ће направити ситуацију у којој јој грађани морају доћи на ноге да нешто замоле, однесу неки дар како би завршили одређени посао за који неко већ прима плату. Од тога цијела прича са корупцијом и почиње.“

Савјет министара БиХ, те Владе Ребублике Српске и Федерације БиХ су потписале Феформску агенду која јасно прописује конкретне кораке и акционе планове до када ће се одређени захтјеви испунити. Све док се тај дио посла не обави, додатне помоћи од ММФ-а неће бити, тврди Павловић.

„Вашингтон чека да политичари из БиХ дођу и кажу да су обавили одређене задатке. Ја до сада нисам чуо да је неко нешто озбиљно урадио. Сигурно је да новца који је исплаћиван кроз стенд бај аранжман више неће бити“, додаје он.

У посљедње вријеме политичари у БиХ битку бију око новца који би Русија требало да исплати Босни и Херцеговини. Једни би да га уложе у опоравак привреде, а други у плаћање нагомиланих рачуна.

„Моје мишљење је да без привреде и запослења нећемо изаћи из кризе. Мора се наћи рјешење за тај проблем. Међутим, не видим да има добре воље за разговор јер сви желе да уберу неки поен – власт да исплате дугове пољопривредницима или борцима, а опозиција би да покрене индустрију“.

Без привредног развоја уз знање, струку и вјештину, те амбијент у којем ће се кажњавати институције за неуспјехе, економија Републике Српске ће тешко изаћи на зелену грану, подвлачи Павловић гостујући у емисији Пулс БН телевизије.

БН ТВ

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Мали

14.04.2016 21:08

ММФ то зели зато је и слободан Милосевиц на.ебо није зелио под нихово робовласниство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

14.04.2016 21:11

...је спас! Само расписите референдум са питањем: "Да ли сте да све приспјеле отплате пребацимо на Федерацију, или Србију, или Русију!" Засто не? Нек се они договоре. Кад моземо референдум, као највиси степен демократије о свему осталом, сто не би и о овом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема појма

14.04.2016 21:13

Какви су ово експерти кад пореде ентитет и дрзаву. Ускоро це и опстина Лактаси дозивјети судбину Грцке. Нидје везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехехе

14.04.2016 21:15

Републици Српској треба само 50ак фабрика од по 1000 радника и ствар је ресена јер је око 120 000 незапослено. То се реално мозе за 5 година довести у Српску, тј. 10 фабрика годисње, дати им субенције као сто Србија ради и готово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

15.04.2016 07:32

РС треба домаћина на власти, и људе у Влади који више стварају него троше.

Name

јока

14.04.2016 21:29

Ви сте много паметан човјек. Драго ми је да постојите, али не може те се борити против малоумних

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

14.04.2016 21:54

РС је у далеко горем положају него у Грчка. Грчка ипак има некакву индустрију, а и туризам. ЕУ градјани ће ипак на море у Грчку. У Републику Српску неће доћи нико, ни на одмор, ни да развија привреду, ни да сузбија корупцију и организовани криминал. Овдје може доћи само новац којег треба опрати. Перу га већином кроз стамбену изградњу. Привреду мора развијати домицилно становништво. Корупцију мора уништити домицилно становништво а овдје је баш супротно. Овај народ корупцију носи у крви. Милорад Додик и његова екипа су од самог почетка имали на уму само злочиначки план а тај је да све опљачкају. То су и урадили. Највећи проблем Балкана је што балкански неписмењак не да ником пред себе. 99% народа је такво. Све и један тај клипан сматра да баш он мора возити Ауди А6, А8, култна возила балканских сељачина. И бити бизнисмен. Медјутим, такви не могу продавати ни јаја на пијаци а не градити индустрију неке државе. Они су гомила паса пуштених с ланца. Милорад је организацију државе засновао на чистом мафијаштву. Сву привреду је уништио, а цвјетају му кладионице, кафане, апотеке, аутопраонице, мотели, хотели и хостели. Неријешених убистава колико хоћеш, у полицију више нико нема повјерења, судови све суде наопако. Добро бити неће, а како ће, чуће се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБЛ

14.04.2016 22:40

Потписујем коментар,сјајно.

Name

брод

14.04.2016 23:21

Браво за коментар нема се шта ни одузети и ни додати.

Name

кики

15.04.2016 03:37

Хало билмезе,није нико лопов ако вози А6??? Купи и ти себи па се возај а то није ауто балканских неписмењака, него је yуго и лада,стојадин,спацек и наравно голф 1.

Name

Мило

15.04.2016 04:58

Ђе с' то ти покупио памет? Аааааа...чудо нијеси у Америци?

Name

ре.

15.04.2016 05:23

Добро је ја возим БМW

Name

Батман

15.04.2016 07:10

Дефинитивно најбољи закљуцак стања у насем друству. Свка цаст за написано.

Name

мами

16.04.2016 18:21

Свака цаст за коментар! Све је тако!

Name

007

14.04.2016 22:17

Све захвале припадају кумовима и тајкунима , није ни народ пуно бољи јер бирају највеци политицки сљам вец 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.04.2016 22:37

Народ је најмање крив.

Name

адзенда

14.04.2016 22:19

Спаса нема. Нисте ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

харкан

14.04.2016 22:27

Трамп казе,незапосленост у уса је 20% а дуг 19000 милијарди $..Овај,као попио памет..то знају сви господине да "мали" морају патити и "умријет"..Успјех је (ако се мозе) САЦУВАТИ ТЕРИТОРИЈУ,господине и не бити слуга..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.04.2016 04:22

У праву си ако плитко размисљас! За разлику од нас, Федералне резерве у УСА могу да стампају новац, колко хоце, а иста ситуација је и у ЕУ! У ЕУ су у задњој години поцели да стампају огромне колицине новца (без покрица), да би могли да покупују сто је остало у земљама бивсе Југославије!

Name

мајстор

15.04.2016 02:31

Е мој Павловицу ми двадесет година зивимо десет пута горе него грци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народе како смо сијали тако смо на крају и пожели

15.04.2016 05:34

МИ ГОДИНАМА ЖИВИМО У ФЕУДАЛИЗМУ, ЗА ОВО СЕ ДИРЕКТНО ТРЕБА ЗАХВАЛИТИ СНСД СЕКТИ И ЊЕНОМ ВРХОВНОМ ВОЂИ БАЈИ. ЛАЖ, МАНИПУЛАЦИЈА, ОБМАНА, БАХАТОСТ, ИГРА НА НАЦИОНАЛНУ КАРТУ УГРОЖЕНОСТИ, САМОВОЉА БАЈЕ И БАЈИНИХ ПОКАЗАЛИ СУ НАМ РЕЗУЛТАТЕ, КАКО СЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ НАЈБОЉЕ ЖИВИ (БАЈИНА КОНСТАТАЦИЈА).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

15.04.2016 05:48

РС се ни у цему не мозе поредити с Грцком. Грцка је независна дрзава у саставу ЕУ. РС је ентитет у сатаву БиХ. Дакле проблеми стизу на залост на адресу БиХ. Грцка има и туризам и индустрију и бродаре-луке, а и ЕУ која стоји као заститник и добро вец годинама помазе. РС има БиХ и Русију и властите политицаре и вец, с правом, бијесан народ. БиХ им не мозе помоци, Руси имају довољно властитих проблема, а политицари ...су и довели народ до просјацког стапа. Све покрали, и сада би крали, али нема висе. Како би било да се позабивомо проблемом приватизације дрзавних фирми које су у бесцјење "продане" новим газдама за којекакве безвриједне папире. Требало би то мало преиспитатати и те фирме вратити народу коме и припадају заправо. Оне који су их дјелили као да им је то цацевина, судити и затворити тамо гдје им је мјесто. А народ има паметних и постених глава које би хтјеле и знале водити те фирме. Треба им омогуцити финансијску подрску за поцетак. Распитајте се какви су наси струцњаци који су вани од 90-тих. И за Тита је народ водио фирме па су добро пословале. Не заборавите: СФРЈ је 91 бла 3-4 земља у Европи по економској снази. Зато су нас и унистили, а ови наси мислили да се то зарад њихових националних интереса ради, па позурили са злоцинима и убиствима како би "завладали" оним сто им не припада. У памет мој народе док није касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разочаран..

15.04.2016 06:09

Ја сам био један од жешћих заговорника као подршка Додику док је долазио на власт, вјерујући његовим обећањима, дјеловао ми је као свјетло на крају тунела. И тако је и кренуо на почетку,многе ствари су кренуле набоље, све до приватизације Телекома, а онда као да је гром ударио у њега. Све креће низбрдо, ствари се одвијају без икакве логике, криминалци добијају публицитет, поштен народ губи тло под ногама. Судови суде по само њима знаној методи.Заглибили смо у блато до гуше, не видим излаза.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

15.04.2016 06:11

Нас једноставно нема ко водити. Ови сто су се накрали, би данас врло радо да уведу правну дрзаву у све поре друства. Да им правна дрзава застити оно сто су годинама накрали. Али не знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФАЈРОНТ

15.04.2016 06:59

Др НЕЛЕ Карајлић нека напише још једну књигу.Ал овај пут Фајронт у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ