Расте сиромаштво, банке профитирају

Банке у Републици Српској зарадиле су на каматама у прошлој години милионске износе. У околностима када привреда пропада, расте сиромаштво, а банке зарађују велики новац – то је знак болесног економског стања, упозоравају економисти.

Република Српска 10.04.2016 | 20:59
Расте сиромаштво, банке профитирају

Осим привреде и становништво је у незавидној ситуацији. Што је већа криза и сиромаштво, расту и задужења.

Наш економски систем је у основи погрешан, прије свега зато што немамо Централну банку са свим монетарним функцијама, која би била у стању да води политику новца.

Постоји валутни одбор без ових надлежности, што значи да привреда мора да купује новац од приватних банака које се руководе само властитим профитом, каже економсита Алекса Милојевић.

То је огроман терет који привреда подноси што води њеној потпуној пропасти, упозорава Милојевић.

И становништво и привреда су у опасном дугу, додаје он и објашњава да пошто се вјероватно ти дугови неће моћи лако враћати пријети опасност да ће велики дио имовине прећи у руке банака како би наплатиле своја потраживања.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милутин

10.04.2016 14:39

У банкама камате 7% до 10% на годисњем нивоу . У миķрокредитним организацијама камате до 30% . Па дајте било коме овластење од дрзаве да даје новац у зајам под истим условима као и банке и свак ће остварити милионске профите. Кад неко то ради самостално хапсе га за зеленасење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.04.2016 14:52

Банке профитирају зато што се народ у овој кризи радије или чак искључиво опредјељује за штедњу у банкама умјесто за пласман у привреду (покретање посла, улагање у постојеће бизнисе) и привредне токове (трговина, услуге и друге дјелатности). Држава мора да се одрекне велике, скупе (више неповољне него скупе, мада и скупе за овако мало и недовољно развијено тржиште) и најчешће нефикасне бирократије у корист привреде и привредног раста пошто нема друге. Неће више нико да финансира расипање, а и домаће тржиште на ком се може позајмити новац посустаје што значи да је и оно ту негдје на близу засићења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И људи су криви

10.04.2016 15:15

Нису само банке криве, молим вас. Мислим да су и сами људи криви, стигло неко вријеме гдје нико неце да се суздрзава, хоце висока нога одмах, благостање, станови, куце, кола, викендице, трошкови остали, а наси стари су се стезали, нису њиве по Рајловцу продавали а могли су и они, него су јели кромпир сваки дан, о томе се ради, зинула г за све и свашта

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЉОПРИВРЕДНИК

10.04.2016 16:48

Једино Павловиц Банка има линију за пољопривредне кредите, са једнократном отплатом..свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

бравар

11.04.2016 10:42

А толико економских стручњака

ОДГОВОРИТЕ