Гдје иду паре од шумског богатства?

Шумско газдинство "Височник" из Хан Пијеска једно је од најуспјешнијих газдинстава у Српској са 16 милиона марака прихода, а општина Хан Пијесак једна је од најсиромашнијих локалних заједница у Републици Српској. Гдје и коме иду паре од шумског богатства Хан Пијеска?

Република Српска 10.04.2016 | 20:58
Гдје иду паре од шумског богатства?

Шумско газдинство "Височник'' из Хан Пијеска у прошлој години остварило је приход од 16 милиона марака. Платили су све обавезе, пребацивали новац шумским газдинствима која су негативно пословала и на крају године су у плусу били скоро три милиона марака.

Међутим, нешто више од милион марака дуга нису уплатили својој општини, чији је укупан буџет три и по милиона марака.

Директор "Височника" Јанко Голијанин тврди да је дуг према општини Хан Пијесак само 64 хиљаде марака.

"То је оно за шта локална заједница има сагласност министарства. За остало нема сагласности, а ми новац без те сагласности не можемо пребацити општини'', каже Голијанин и додаје да није спорно да би, да су добили сагласност, општини требало да исплате око 800 хиљада марака из прошле године и око 200 хиљада за прво тромесечје ове године.  

Дуг није споран, али пара нема јер је прије неколико година већина у Народној Скупштини Републике Српске донијела апсурдну одлуку.

Средства, која по закону припадају општинама као накнада за кориштење шуме, општине не могу уложити у оно што сматрају да је приоритет у тој локалној заједници.

План утрошка тих стредстава општини мора одобрити Министарство пољопривреде и шумарства.

"Ми од тих средстава, која нам по закону припадају, не можемо помоћи ни Дому здравља, нити можемо набавити огрев за школу. За све треба сагласност Министарства'', каже начелник општине Хан Пијесак, Љубивоје Шупић.

А без сагласности министарства, нема ни новца, без обзира што он по закону припада локалној заједници. Општини Хан Пијесак скоро пола године није дато одобрења на план трошења средстава од накнада за шуме за ову годину. План је враћан четири пута док из њега нису буквално избачене све ставке које се министарству нису свиђале. Међу њима је и захтјев за набавку машина за Комунално предузеће Хан Пијеска.

Када је Министарство каначно одобрило план утрошка средстава, њему су се успротивили одборници СНСД-а у Скупштини општине Хан Пијесак што је руководству оштине несхватљиво.

"Ако смо нормални људи, ако смо одлучили да живимо у овом малом и сиромашном мјесту онда треба да мислимо на добробит свих грађана. Нико од нас није дошао у ову Скупштину јер је лијеп и паметан, овдје смо захваљујући вољи народа. Сада треба испоштовати ту вољу и помоћи том народу'', поручује Драган Лапчевић предсједник Скупштине општине Хан Пијесак.

Директор Шумског газдинтва "Височник" Јанко Голијанин, који је истовремено и шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Хан Пијесак, каже да они довољно помажу становницима кроз редовну исплату плата и доприноса запослених.

Као успјех истиче и чињеницу да се последњих година број радника Шумског газдинства повећао за дупло.

"Прије пет, шест година било је 150 радника мање. Сада је запослених 298, а са сезонским радницима на годишњем нивоу имамо око 350 запослених. То су директно запослени, а индиректно су ту извођачи радова и дрвопрерађивачи. Од шума Хан Пијеска живи 500-600 породица. Све остало што вам кажу су дезинформације'', тврди Голијанин.

На какве дезинформације Голијан мисли није објаснио, али можемо претпоставити да се ради о причи, која је јавна тајна у Хан Пијеску, да је он стварни власник пилане која немилице користи шумско богатство Хан Пијеска, док су остали дрвопрерађивачи на подручју општине, због наводног недостатка сировине, доведени пред колапс.

Можда се пак ради о информацијама да је, наводно, у Шумском газдинству "Височник" Хан Пијесак запослено и више десетина радника из сусједних општина, који су политички подобни, те да ће се та пракса наставити и пред локалне изборе у октобру ове године.

БН ТВ

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ДА ЛИ СУ СОЦИЈАЛИСТИ.

10.04.2016 10:31

ПИТАЈТЕ МИНИСТРА ДОКИЦА ГДЈЕ СУ ПАРЕ ОН ЗНА ОН ИХ ТРОСИ У СВОЈОЈ ПАРТИЈИ КОЈА ИМА ДВА АУТОБУСА ЦЛАНОВА А ЈЕДАН И ПО ЈЕ ЗА ТУЊИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yес!

10.04.2016 15:31

Коначно један коментар у центар. СПС и СПРС су највећи непријатељи српског рода.

Name

нн

10.04.2016 10:35

Изборна је година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

10.04.2016 10:43

Мој Миле све зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРВАЊ

10.04.2016 11:10

Неспособна и корумпирана руководства у Шумама су узрок свих проблема. Шта то они улажу у шуме, а гомилају огромне губитке и пуне своје џепове. Сво шумско богатство је створио Бог и сама природа, а они нису способни да то искористе за добробит свих становника РС. Конобар може бити само конобар, новинар може бити само новинар, шумарство је струка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

10.04.2016 11:10

Сто Миле мора све знати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хапа, лапа !!!!

10.04.2016 11:31

ХАПСИ БАГРУ КОЈА РАДИ ПРОТИВ НАРОДА И ДРЗАВЕ.

Name

лактаси

10.04.2016 11:12

ИГОООКЕА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

10.04.2016 11:14

Питање је закаснило.Шумко богатство РС-а..прохујало с вихором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.04.2016 11:26

Социјалисти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја бих да знам

10.04.2016 11:42

Како Шуме могу бити у минусу кад имају сировину коју продају? Молим објашњење од надлежних. Исто тако: како неко ко ради са шумом може у кратком року да се обогати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

10.04.2016 11:46

Па неце Миле правити свадбу од својих пара и отварати апотеке и ресторане дјеци од својих пара. Ето гдје су паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

10.04.2016 11:46

У Лактсима, Бакинцима, БЕЦ, МОНТЕ КАРЛО, БЕОГРАД, МИЛЕ И КУМОВИ, БАГРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

10.04.2016 11:49

Суме су природно богатство свих нас , а паре су наравно МИЛОРАДОВЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фц

10.04.2016 12:32

Бас је тако

Name

грађанин

10.04.2016 11:54

Можда Влада зна?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

суме нестају,

10.04.2016 12:19

Суме се само сјеку а нико не посумљава. Има експлоатације а нема узгоја, посла има али га нема.Зато се свуда голет спрема.

Name

Милоје

11.04.2016 23:16

А како ће бити узгоја када лудо руководство неће да плати привремену и повремемену радну снагу да пошумљва, већ тјера своје запослене да остављају своје послове и иду десет до петнаест дана да пошумљавају. Од тога нема ефекта. Углавном тјерају администрацију и шумаре. Замислите десет дана сви шумари оставе реоне и пошумљавају. Гдје то има? Намјерно остављају простор за крађу. -Закон о шумама је катастрофалан, смањили су број газдинстава,али су оставили Шумске управе тамо гдје су укинута газдинства, а нису смањили радну снагу, па тако екзистирају газдинства у газдинствима, углавном не раде, а у матичним предузећима се сломише за њих радећи. -Треће централизовани жиро рачуни отети од предузећа. Из једног центра руководити са 24 четири производна предузећа је веома тешко, а то је довело до великих издвајања за општине 10% по цијени сортимента франко камионски пут, а мањег улагања у просту репродукцију 10% по цијени у дубећем стању.Газдинства немају шансе да набаве ни оловку у својој Општини, не могу да примају раднике без одбрења Дирекције, једном ријечју ништа не могу без дозволе Генералне дирекције, а радници је финансирају. -Пето ненамјенска улагања у просторије Дирекције у згради Владе, у фамозна Лајчакова средства механизације и још много тога, а сиромашна газдинства немају средстава за отварање одјела и улагања у шумске комуникације. -Шесто дуализам код Генералне дирекције. Егзистирају двије Генералне дирекције У Сокоцу и Бањој Луци, а сједиште предузећа је у Сокоцу. -Седмо стално примање партијски подобних радника, избор лоших руководилаца итд. Уз све ово јавашлук, гола сјеча, слабе унутрашње контроле, лош рад Шумарских инспекција. Све се свело на контролу финансијских извјештаја, када је на терену све завршене и упаковано у обланду. Рачуноводство некада прва унутрашња контрола, што би и данас требала бити, обзиром да се ради о државном предузећу је потпуно обесмишљено. Од шефова рачуноводстава се тражи одговорност и беспријекорно финансијско извјештавање, јер подлијежу једној финансијској контроли, интерној, екстерној и државној ревизији, а у процесу одлучивања нимало не учествују. Просто им није дозвољено. А притиске које трпе то они само знају. О свему овоме би се једна анализа од сто страница могла написати и опет се сва пропаст шумског богатства за ових послијератних година не би могла измјерити.

Name

око

10.04.2016 12:00

Гдје је Недјо Илиц, бивси директор Сума он најбоље зна коме је давао....нестао нема га ни у мисијој рупи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уво

10.04.2016 13:54

Збиља шта је са Неђом..??

Name

ПОСАВАЦ

10.04.2016 12:45

ЗА ИЗБОРНУ КАМПАЊУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд_Фоча

10.04.2016 13:53

Па гдје иду паре од Фочанског Кпд_а.??Директор наручује кромпир од Додиковог оца.А имају огромно имање И раде робијаши бесплатно.Сада је директор запослио 10 чувара и од сваког је узео 10.000 км за запослење.Жалили се људи никоме ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан О.

12.04.2016 05:43

"Све остало што вам кажу су дезинформације", тврди Голијанин." - Добро сте претпоставили, пун погодак! - На то је мислио! - Директор ШГ "Височник" из Хан Пијеска је уједно и власник приватне пилане "Силванус", која ради у три смјене. О овоме нико не смије да прича у Хан Пијеску, јер је дотични толико бахат и опасан да је на све спреман. Било би лијепо да СИПА провјери ове наводе, јер они су 100% тачни. - Такође, у Хан Пијеску кружи прича, чије наводе не могу поткријепити доказом, да је Јанко платио мјесто директора ШГ "Височник чак 300.000КМ, а све у циљу опстанка своје приватне фирме и личног богаћења на рачун сиротиње из Хан Пијеска. - У овом случају је очигледан примјер сукоба интереса, као и непоштовање закона. Да је правне државе овај би давно био процесуиран. - Хвала БН ТВ на храбрости да "упали свјетло" и над Хан Пијеском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник Шг Висоцник

12.04.2016 06:25

Имала би Сипа довољно посла да отвори Истурено одјељење у Хан Пијеску.Голијан,Голиц, сеф радне јединице,вецина сумара и инжињера приватизивали газдинство.ово само има у овој биједној општини.На наредним изборима парама покраденим у газдинству купице локалну власт да могу располагати и са буџетом.Мало им г газдинство. Народу само мозе остати да замоли онога који напусти ова јурне град да погаси сва свјетла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

12.04.2016 07:33

Пар ових појединаца су нанијели штету становништву Хан Пијеска више него све власти до сада. Хан Пијесак је мала Општина у којој може "шака" штановништва да живи краљевским животом, јер има толико природног богатства што нема ни једна локална заједница у Републици Српској. Нажалост, људи изумиру у Хан Пијеску, а млади одлазе. Нико из власти не предузима нешто да заустави одлив становништва, углавном остају стари (који све више изумиру) и они који нису у могућности да оду негдје (да ли због мањка образовања и сл.). Укупан број становника је раван броју запослених у једној солидно-просјечној европској компанији. Не знам чиме се онда "ку*че" ови из ШГ "Височник"?

Name

други радник шг

13.04.2016 07:08

Е мој неписмени радниче шумарства дигни дупе па ради и по ноћи и по дану па ћеш нешто имати немој писати лажи буди човјек а не стрина

Name

нн

12.04.2016 06:40

Плата нема! Можете да чекате пет дана, пет година а плата нема. Све је то покрадено.

ОДГОВОРИТЕ