О страху и тајнама бањалучких лифтова

Један од најчешћих људских страхова је клаустрофобија, а ништа га не изазива тако брзо као лифт. Шта се дешава када се лифт "заглави", ко су људи који прискоче у помоћ и с чим се све сусрећу на терену, прочитајте у наставку текста.

Република Српска 09.04.2016 | 15:05
О страху и тајнама бањалучких лифтова

Према неким процјенама на подручју Бањалуке у стамбеним зградама има 250-300 лифтова, а неки од њих су у функцији и до пола вијека. Без обзира на њихову старост то не значи да нису безбједни, јер се редовно сервисирају односно постоје људи који су задужени да све "штима" како треба.

Један од њих је и Жељко Гајић, који је за портал "Мондо" испричао у каквом су стању бањалучки лифтови, на какве све потешкоће мајстори наилазе, као и неке занимљиве анегдоте са којима се сусрећу у свом раду.

"Фирма за коју радим има склопљене уговоре за одржавање око стотину лифтова. Исправност је на задовољавајућем нивоу за разлику од прије неколико година када нису били у најбољем стању", рекао је Гајић и додао да представници Заједница етажних власника све више имају разумијевања када је у питању одржавање и поправка лифтова.

"Људи су временом схватили наша упозорења на трошно стање дијелова, па сада прикупљају новац и за инвестиционо одржавање", истиче овај сервисер и додаје да у граду има лифтова чије одржавање захтијева посебну пажњу.

"То су стари лифови из периода бивше Југославије и њихово одржавање је прилично скупо, па се грађани углавном одлучују на репарирање старих дијелова. Међутим, има случајева када одрадимо комплетан ремонт, тако да лифтови послије 'генералке' изгледају као нови", рекао је Гајић.

У послу као што је овај неизбјежан је контакт са људима, тако да је осим одговорности и стручности јако битна комуникација како са наручиоцима посла тако и са грађанима, односно станарима зграда.

Како је истакао саговорник "Монда" истиче да сервисери углавном наилазе на сусретљивост грађана, али нису ријетки случајеви када су изложени непријатним ситуацијама.

"Дешава се, рецимо, да неки људи због свог перфекционизма народски речено траже длаку у јајету. Поједини немају осјећај да смо и ми људи и имамо потребу да се мало одморимо. Било је и ситуација када смо без разлога били изложени пријетњама. Када се то догоди прекидамо комуникацију и не улазимо у даљу расправу", прича саговорник.

Гајић истиче да грађани током коришћења лифта неријетко "губе" поједине личне предмете јер их кабина "прогута". Када се то деси, на сцену ступају сервисери како би на дну кућишта пронашли изгубљене ствари.

"Људи губе све и свашта. Углавном нас контактирају за новчанике, разне кључеве и личне документе који "пропадну" испод лифта. Некада је због накупљених отпадака потребно доста времена како би пронашли изгубљену ствар. Све зависи од културе станара", истиче Гајић и додаје да су на дну кућишта наилазили на предмете за које се никад не би рекло да тамо могу доспјети.

"Скоро свакодневно приликом интервенција проналазимо разне ствари, а неријетко и мртве животиње, нпр. пацове величине мачке или мртве голубове. Затим на једном мјесту смо пронашли шприцеве које су вјероватно користили наркомани.

Међутим, вјеровали или не, у једној згради смо пронашли кошаркашку лопту! Додуше била је мало неправилног облика, али није била изудувана. Како је доле доспјела и дан данас се питамо", објашњава Гајић.

На питање да ли је некад у свом раду "упецао" парове који су по његовом мишљењу у лифту радили "оне" ствари, Гајић одговара:

"Било је случајева када су нас момци и дјевојке звали на интервенцију током касних ноћних часова. Рекли су да се лифт заглавио и да им треба помоћ. Не могу са сигурношћу да тврдим да је разлог заглављивања љубавни чин".

Многи људи зазиру од лифтова, плашећи се да се не заглаве или да се у најгорем случају сајле не откаче, а лифт "пропадне". Из тог разлога спремни су и по неколико спратова да пјешаче само да не улазе у лифт.

На питање да ли је овај страх оправдан или ирационалан, Гајић каже:

"Ако се лифт одржава, шанса да се тако нешто деси је скроз минимална. Једна сајла носи пуну носивост лифта, а има их минимално четири. Вожња у лифту је сигурнија од оне у ауту, јер лифт посједује више сигурносних система. Једина неугодност је та ако се деси да се лифт заглави, али и то се дешава веома ријетко. Уколико се деси, интервенишемо брзо", закључује Гајић.

(Мондо.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

пендула

09.04.2016 15:20

Под хитно референдум о лифтовима РС-а!

ОДГОВОРИТЕ