На удару критика због офшор пословања

Британска Девичанска острва су на мети критика због своје пореске политике након цурења поверљиве базе података о офшор пословању.

Свијет 09.04.2016 | 12:00
На удару критика због офшор пословања

По извештајима, на Британским Девичанским острвима је половина од 200.000 компанија које је формирала једна од водећих агенција за оснивање офшор фирми, “Мосак Фонсека”, међу којима су и фирме покојног оца британског премијера Дејвида Камерона и рођака председника Кине Си Ђипинг.

Власти су под притиском да одговоре на процуреле информације, али и да заштити сопствени финансијски надзор.

Како се наводи, број адвоката који обављају финансијске трансакције понекада премашује број туриста на улицама Тортоле, гавног града Британских Девичанских острва.

Званичници те мале карипске земље одбацују наводе о сумњивом пословању.

"Наводи о томе да Британска Девичанска острва олакшавају незаконите радње су нетачни", рекао је данас финансијски секретар Нил Смит.

Упитан да прокоментарише наводе о офшор пословању, Смит је рекао да таквих активности неспорно има и у земљама које нису окарактерисане као "порески рајеви".

Због повољне пореске политике та прекоморска британска територија је један од водећих светских центара за оснивање офшор предузећа. Према подацима Комисије за финансијске услуге, од 1984. године у овој земљи отворено је преко милион компанија.

Закони на Британским Девичанским острва омогућавају скривање правих власника компанија које се отварају на њиховој територији, што доприноси високом степену корупције.

Међународни конзорцијум истраживачких новинара, немачки лист ”Зидојче Цајтунг“ и више од 100 новинарских организација широм света дошли су у посед базе докумената која је процурила из једне од водећих компанија за оснивање офшор фирми “Мосак Фонсека”.

У документима се откривају токови прања новца, избегавања санкција и плаћања пореза. У тајним подацима се, наводно, спомињу 72 садашња и бивша шефа држава, попут свргнутог дугогодишњег египатског председника Хоснија Мубарака и сиријског председника Башара ал-Асада, као и бројни спортисти.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Струја

09.04.2016 10:04

Борци воли вас министар Савановић

ОДГОВОРИТЕ