Суд ненадлежан у спору против Владе

Окружни привредни суд Бањалука прогласио се ненадлежним за поступање по тужби тешкој пет милиона марака коју је концесионар „ЕУ Фарма Натурпродукт“ из Прњавора поднио против Републике Српске, Владе и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде због раскида уговора о концесији.

Република Српска 09.04.2016 | 11:00
Суд ненадлежан у спору против Владе

У Окружном привредном суду Бањалука рекли су за ЦАПИТАЛ да је тужба поднесена 2013. године ради накнаде штете у износу од 10.000 КМ. Међутим, тај износ је касније преиначен на пет милиона марака.

У тужби је наведено да је уговор о концесији за кориштење пољопривредног закључен 2010. године те да је Окружни суд поништио рјешење Владе Републике Српске о додјели концесије.

Након тога Влада је донијела рјешење о измјени рјешења о тој концесији којим је смањена површина додијељеног земљишта и на основу тога је са концесионаром „ЕУ Фарма Натурпродукт“ потписан анекс уговора о концесији.

Адвокат „ЕУ Фарма Натурпродукт“ Милета Бошковић каже за ЦАПИТАЛ да је до проблема дошло због наплате концесионе накнаде, јер су у Министарству тражили да концесионар накнаду плати за површину земљишта која је била у првобитном рјешењу и која је много већа од оне за коју је касније потписан анекс.

„Концесионар је то одбио, а Влада је раскинула уговор о концесији и због тога је „ЕУ Фарма Натурпродукт“ поднијела тужбу. Тужбени захтјев је преиначен на пет милиона КМ због штете и изгубљене добити“, казао је Бошковић.

Министарство поднијело противтужбу

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде су за ЦАПИТАЛ рекли да је „ЕУ Фарма Натурпродукт“ поднијела 2013. године тужбу против овог Министарства ради накнаде штете, због тога што је Окружни суд у Бањалуци поништио рјешење Владе о додјели концесије за кориштење пољопривредног земљишта.

Вриједност спора првобитно је износила 10.000 КМ, а на припремном рочишту тужилац је повећао тужбени захтјев на пет милиона КМ.

„Министарство сматра да је тужба неоснована и да ће бити одбачена. Такође, Министарство је поднијело противтужбу за накнаду штете због неплаћања концесионе накнаде“, казали су у Министарству.

Окружни привредни суд

У Окружном привредном суду Бањалука су истакли да је рочиште, које је требало да буде одржано јуче, опозвано, јер је суд 5. априла ове године донио рјешење којим се проглашава ненадлежним у овом предмету.

„Суд је укинуо све до сада спроведене радње те одбацио и тужбу тужиоца и противтужбу туженог. Незадовољна странка има право жалбе на ово рјешење вишем суду“, казали су у Окружном привредном суду.

Извор: Цапитал

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Топлана

09.04.2016 09:10

Па наравно да је ненадлежан, па кад би свако мого тужити владу дје би стигли. Само ногом од себе ко министар Савановић борце, нога

ОДГОВОРИТЕ