САД - идеално мјесто за скривање новца

Пореске оазе су обично егзотична места као што су британска Девичанска острва, Сејшели, али и америчка савезна држава Невада.

Свијет 08.04.2016 | 13:40
САД - идеално мјесто за скривање новца

То не треба да чуди, јер су Сједињене Америчке Државе идеално место за скривања новца, наводи радио Дојче веле.

Ако се ради о сакривању правог имовног стања, онда сви прво помисле на Швајцарску, Луксембург, Кајманска острва. Међутим, према сазнањима која потичу из "Панамских папира“, та места нису на листи десет најтраженијих пореских оаза света. Једна америчка држава, Невада, јесте на тој листи.

"Невада се свесно нудила иностранству као место замагљивања порекла имовине“, каже Џејсон Шерманом, професор на универзитету Грифит у Аустралији. Он се научно бави темом утаје пореза широм света. Професор Шерман је изненађен да Невада није у јавности познатија као пореска оаза.

"Под плаштом Америке као највеће економске силе света, Невада изгледа као озбиљније место од озлоглашених тропских острва, а има оштрије прописе о тајности порекла новца и поседа“, констатује Шерман.

Невада је при том јединствена, јер јавно истиче како не жели да сарађује са савезним властима. Али чак и да није тако, Вашингтон на међународном плану жели да сузбије пореске оазе, али код куће примењује потпуно друкчија мерила. Један законски акт принудио је све стране банке и фондове да америчким савезним властима ставе на располагање имена и адресе власника рачуна. Али Вашингтон до сада одбија да уведе иста правила за странце који имају рачуне у Сједињеним Америчким Државама.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) је пре две године предложила како да се повећа транспарентност у односу између пореских власти и страних власника рачуна. Мултилатералном споразуму који је потом разрађен приступиле су скоро све пореске оазе, али Сједињене Америчке Државе то одбијају.

Пошто су скоро све пореске оазе увеле међународни стандард о транспарентности Сједињене Америчке Државе су избиле на сам врх листе земаља које потпомажу сакривање имовинског стања и новца.

Питер Котечен, за Дојче веле каже да је "на почетку изгледало као да ће се и друге земље успротивити мерама којима се уводи транспарентност финансијског пословања. Међутим, након пристанка Швајцарске, Сингапура и офшор-острва, ођедном су Сједињене државе остале једина велика сила која се противи систему транспарентности".

Тако Сједињене Америчке Државе постају нова дестинација за премештање поседа, легално или илегално“ каже амерички стручњак за пореско право.

Коментари / 0

Оставите коментар