Куке доброте: Једне хране, друге љуте

У Српској све бројнији показатељи сиромаштва, једна идеја посебно подигла прашину. Творац идеје помаже бескућницима. Социолози: Дотакли смо дно. Град: Може и другачије. У Републици Српској 350.000 грађана је сиромашно.

Република Српска 08.04.2016 | 07:58
Куке доброте: Једне хране, друге љуте

Иако су у први мах окарактерисане као изузетно корисне и леп гест иницијатора, "куке доброте" које су почеле да "ничу" широм Републике Српске заправо су симбол друштва на странпутици, тврде стручњаци. Почело је у Бањалуци, а наставило се у Приједору, Новом Граду и тако редом.

Екипа "Новости" открила је анонимног иницијатора, односно особу која је окачила прву куку, у бањалучком насељу Обилићево. Идеја је била да мештани ту за бескућнике оставе храну и чисту одећу. Наша екипа је ступила у контакт са овим Бањалучанином, који је хтео да говори о свему, али није пристао да изађе из анонимности.

"Нисам битан ја, већ куке. У сваком смислу. Најпре да би људи на рубу егзистенције могли на нешто достојанственији начин да дођу до неопходних средстава за живот, да не морају да копају по контејнерима тражећи кору хлеба, а друго, да се и политичарима скрене пажња где су, својим прљавим и себичним играријама, довели ово друштво, на стуб срама, на сами руб егзистенције и достојанства", огорчен је наш саговорник, иначе запослен у медијској области, што је, како каже, разлог више што инсистира на анонимности.

И Иван Шијаковић, један од најистакнутијих социолога у региону, тврди да су куке очити симбол друштва на странпутици, односно заједнице чији су индикатори постали - изразито богати на једној страни и они који живе испод сваког достојанства, односно испод три КМ по дану. Упркос томе, сматра њихово постављање изразито хуманим гестом:

"Следимо светски тренд, који такође није повољан по питању разлика. Од 1.327.609 грађана Српске, имамо око 350.000 сиромашних, а да се под тим подразумевају они који дневно троше мање од три КМ. Тако у свету имамо дисбаланс да је тренутно 1.835 милијардера који поседују 2.700 милијарди америчких долара, а укупан светски бруто доходак износи у истој валути 62.000 милијарди. У САД, поређења ради, има 300 милиона становника, од чега 42 до 45 милиона сиромашних, оних чији је дневни издатак испод три долара. Дакле, ни нас није заобишао тај тренд."

У бањалучкој Градској управи сматрају да је више пажње потребно усмерити другим видовима помоћи социјално угроженима.

"Сматрам да овај потез иницијатора није био неопходан, заправо, да може нанети више штете него користи, ако узмемо у обзир могуће епидемије због устајале хране", каже одборник у Скупштини града Бањалука Миленко Јаћимовић.

"Морамо бити свесни да храна стоји на отвореном. У Бањалуци имамо попут народне кухиње 'Мозаик пријатељства', 'Црвени крст', 'Мерхамет' као и хуманитарне организације. Заговорник сам интензивнијег преусмеравања вишка средстава, било у виду хране и одеће у формалне институције, а остављање насред улице - не."

ИДЕЈА МНОГО, АКЦИЈА МАЛО

Из Удружења "Мозаик пријатељства" тврде да је и један њихов волонтер имао сличну замисао.

"Надамо се да ће храна и одећа који буду окачени наћи пут до оних којима је потребно и да неће бити мете вандала или животиња", кажу у овом удружењу.

"Подржавам ову акцију, али мислим да би било боље да се по месним заједницама организују овакве акције у смислу да се у канцеларије оставе храна и одећа, а не да висе на дрвету", истиче председник Савета МЗ "Обилићево 1" Оливер Гачић.

ПУНЕ СВАКО ВЕЧЕ

"Изузетно сам срећан што су свако јутро куке празне, а свако вече препуне. Људи су се солидарисали. Ово је старачко насеље, а старији људи данас су махом на "просјачком штапу" па је то био разлог више да куку поставим баш на овом месту", истиче иницијатор идеје говорећи о насељу Обилићево 2.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ДНО ДНА

08.04.2016 06:22

За Наро и Државу као што смо ми ово је Дно Дна. Питам се шта слиједи иза овога. Ово се није дешавало ни у 16 вијеку, а ми нешто тражимо у свијету цивилизације и напредка. Куке служе за разапињање људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник град лопова , профитера и дезертера

08.04.2016 07:55

Следећи потез је куке за крај муке што није нимало далеко . Гласајте и даље за СНСД и правите куке да вам се скрате муке .

Name

Ефекат

08.04.2016 06:31

Ефекат је свеједно постигнут: и из градске управе видимо сада има иницијатива како се то мозе и другације рјешавати. Па господо зато вас овај народ и добро плаћа да дајете идеје и предлазете рјесења која це помоци онима које сте осиромасили. Један од циљева ХУМАНИТАРНЕ куке и јесте да помогне оне које сте ви заборавили, а и да вама отвори оци како бисте видјели да би ова акција могла имати и негативне последице по вас, јер је ово стање ВАС ПРОИЗВОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

08.04.2016 06:53

Поодавно је насе друство на странпутици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тwилигхт Зоне

08.04.2016 07:09

Ти људи на рубу егзистенције нису нашли за сходно да дигну дупе и гласају против ових бандита на власти. Организовани криминал царује. Државне фирме су бездушно пљачкане, полиција Републике Српске служи тајкунима а не народу. Правосудје потпуно корумпирано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стева

08.04.2016 07:35

Људи моји, ово говорим из личног окружења И не претјерујем. Имам комшије, породица са три члана.Родитељи око 55 година И син преко 25. Живе у неком кућерку до моје зграде, тешка биједа. Никад ништа не раде. Двориште страва И ужас, али су прокрчили пут кроз траву до стола гдје диване по цијели да. Здрави су И увијек говоре да посла нема. Кад их зовеш да иду радити, е могу. Зими им носимо храну, ал не можеш доћи до врата јер снијег није очишћен. Само леже. Ништа им се не исплати. Ићи радити за 25-30 КМ, не, пећи хљеб, не, косити траву-кажу нарашће опет. Бетери тешки. Ал кад мало размислим, њихов живот је бољи од мог. Само се смију ( ведри су ), музика трешти, кад имају 5 КМ одмах пале роштиљ. Прије неки дан видим тату на тв-у, човјек би помислио јадан овај. Каже нема посла.Они су весели, безбрижни. Одјећу не перу, бацају. Сад је отворена сезона роштиља И тако. Пијуцкају пиво, а ти Стеване у камион па вози по звјездану по цијели дан И не жали се, па имаш посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.04.2016 08:28

Има таквих ал с њима несто није уреду, ипак се ти неби мјењао с њима као ни ја.