Финансирали смо "Панамске папире"

Власти САД су путем своје Агенције за међународни развој финансирали новинаре који су спроводили истраживање офшор скандала, али нису се мешали у њихов посао.

Свијет 07.04.2016 | 22:20
Финансирали смо "Панамске папире"

Ово је изјавио портпарол Стејт департмента Марк Тонер.

"Новинари су добијали средства из разних извора, укључујуц́и и од америчких власти. Те организације нису добијале паре од Ју-Ес ејда како би истраживале конкретне земље или људе, вец́ да спроводе независна истраживања", рекао је он.

Тонер је оценио да САД нису унапред имале информације о том истраживању, као ни о резултатима које су постигли новинари, јер се, како је рекао, нису мешале у њихов посао.

Истовремено, он је рекао да власти САД нису одговорне за објављивање "Панамских папира".

"Поричем било какву одговорност за објављивање тих докумената", рекао је он и додао да су америчке власти јасно дале до знања да не желе да говоре о садржини тих тајних докумената.

Објављена истраживања Међународног удружења новинара (ИЦЈИ) о офшор имовини 12 светских лидера, позната и као "Панамски папири", имала су ефекат бомбе.

Док су неки експерти оцењивали веродостојност објављених података и тражили извор цурења, други су се запитали ко је од светских лидера главна мета прикупљања компромитујуц́их информација.

Извор: Б92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ОО7

07.04.2016 20:32

САД су финанцирале и Бин Ладена,па сад нису одговорне.Који цинизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

07.04.2016 21:48

САД су зло,највеце на кугли земаљској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

08.04.2016 06:07

Ма ста ми то паметујемо о западу,гледај цуда,па прво погледајте нас неандерталце,хем смо папци хем смо заостали плус сто не волимо фамелију своју а камоли некога преко гране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер хик

08.04.2016 06:19

Ма нема шта они неће урадити само да би скинули Путина са власти.Наравно тоје и циљ "Панамских папура"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

08.04.2016 07:29

То се и види посто нема ни један из америке на том списку јеб... амеркиа ЕУ у здрав мозак како она зели

ОДГОВОРИТЕ