Грађанима Бањалуке упућен проглас

Пошто смо дефинитивно схватили да живимо у једном дезоријентисаном друштву којим влада арогантна и самој себи посвећена многоглава политичка аждаја, у којој је власт уједно и опозиција, док опозицију занимају искључиво интерес и позиција, одлучили смо да обнародујемо:

Република Српска 07.04.2016 | 15:40
Грађанима Бањалуке упућен проглас

Млади и они старији, политичари и аполитични, лијеви и десни – како год вас дјелили, сви смо ми грађани Бањалуке, удишемо овај исти градски ваздух и ходамо истим бањалучким асфалтом.

Бањалучани су људи који су, без обзира гдје су рођени, изабрали да у овом граду остану, да га воле и за њега живе. Отворено се радују људима, радо примају госте, оне који мисле као они, али и оне који мисле другачије.

Бањалука је њихова љубав, у крајњем случају њихова националност. Тај наш дивни свијет је на маргини ове актуелне политике, а и не желе да се мјешају јер дубоко сумљају у поштење овдашњих политичара код којих је све нејасно – и ко су, и шта су, куда иду и шта смјерају.

Организују се као племенска друштва и тешко је рећи у којој мјери је Бањалука њихова трајна отаџбина, а у којој њихов ратни плијен. Проблеми настају када политички ангажман искључиво служи личном интересу, са једним јединим циљем – како се материјално уздићи?

Данас, када нам град због тих и таквих стоји изгубљен у заборављеном времену и простору, затварати очи и рећи да нас политика не занима, исто је као да човјек који се утапа каже да га вода не занима. Стабилност града није угрожена само због погоршане економске ситуације, укидања социјалне сигурности, запрепашћујућом корумпираношћу политичке елите, него и због потпуне безперспективности.

Код људи се створио осјећај огорчења и неправде, осјећају се „као говно на киши“ посматрајући мали број пребогатих породица, прождрљиве тајкуне, цинизам глумљеног ауторитета, компликовану и поткупљиву администрацију...

Када један систем исцрпи сопствене потенцијале за одржавање друштвеног поретка наступа Револуција, која би требало да се одигра на нивоу друштвене свијести и да успостави поредак правде, солидарности и равноправности.


Нажалост, у Бањалуци не постоји традиција масовних протеста и колективна свијест је, још увијек, претежно апатична и безмуда, људи се ни у шта не би мјешали, па чак ни у борбу за властита права.

Ни филозофија, ни идеологија, ни религија, ни социолошки процеси који су у току, народ неће у масовнијем броју извести на улице, него искључиво и само вучја глад, а то је питање времена. Да би се нешто покренуло народ не смије да шути, него да тражи рјешења и промјене које подразумјевају демократску процедуру и корак у нормално, грађанско и цивилизовано друштво.

На срећу, у јавности се појављује све већи број удружења и младих стваралаца, као Грађанска иницијатива за Борик, Рекреативна зона, Оштра нула, Басоц...,који су кренули у обрачун са злодухим лумперајкама у шаторском крилу које их свјесно хушкају на популаризацију друштвене имбецилности.

Те скупине „фацебоок протестаната“ се врло брзо повезује, показују духовитост типичну за интелигентне младе људе и једноставно дају до знања да не могу више живјети у укорјењеном фатализму који тренутно стање приказује као непромјењиву судбину. Иако протести још нису масовни, када им се придруже припадници средње генерације, никако се не смију подцјенити.

Због тога нам је потребан договор за преокрет. Предстојеће локалне изборе видимо као прилику да се стање у Бањалуци поправи, због чега ћемо тражити политичке и друге партнере, са којима ћемо имати капацитет за неопходне и корјените промјене.

Желимо да, окупљени око принципа: памет, понос, правда..., људима отворимо очи и подсјетимо их да не морају гласати за мање зло, јер власт је у њиховим рукама.

Желимо да сваки човјек у Бањалуци има осјећај да живи у своме граду у којем је, како – тако, равноправан и за чију судбину мора бити живо заинтересован.

Желимо да позовемо све слободне бањалучанке и бањалучане да нам се придруже око заједничке визије будућности и учинимо нешто за себе, своју породицу и свој град.

Обавјештавамо и позивамо све који осјећају да су дио живота овог нашег лијепог града да нам се придруже на Проширеној конференцији за медије и госте,17. априла у 11 часова у хотелу Босна, на којој ћемо у најбољем свјетлу представити своје идеје и изнијети реална очекивања у даљој афирмацији политичке организације Покрет за Бањалуку.

Унапријед се радујемо угодном дружењу под називом Није све црно као што изгледа.

Информативна служба Покрета за Бањалуку

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реално

07.04.2016 14:14

Свака цаст за идеју! Једино, моје мисљење је, да би цекајуци до октобра могла настати јос веца стета за нас народ, за град Бања Луку али и све остале градове, опстине и села у РС. Мислим да је досло до оног задњег те да су промене неопходне вец сад, ста се цекало не знам ни ја, стање се само погорсава и требало би вец сакупљати петиције за смене неспособних функционера, да их народ на фин, демократски нацин науци памети једном заувек, а и ради будуцих таквих... Свако добро и мењајте свест и свет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историја

07.04.2016 14:22

Историја ових крајева није везана нити за ФБХ, нитиа за РС, а најмање за Дистрикт. Везана је за Босну и Херцеговину и њене становнике. Ко је када и како владао то су историјске цињенице а не гентеске одреднице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подјела

07.04.2016 15:15

Господо, не требају нам нови покрети. Немамо висе времена да провјеравамо ТКО ЈЕ ОВАЈ НОВИ. Имамо двије опције: Позицију и Опозицију. Позиција тврди да су опозиционари ИЗДАЈНИЦИ, а опозиција тврди да су позиционари ЛОПОВИ. Народе, не идите према новокомпонованим партијама или друзењима-они су или позиција, или опозиција ( са циљем првих или дргих да разбију гласацко тијело)!!! Одлуците се између ПОЗИЦИЈЕ и ОПОЗИЦИЈЕ, па ста изаберете-сами сте себи изабрали. МИСЛИТЕ СВОЈОМ ГЛАВОМ, јер КАКО ОДЛУЦИ ВАСА ГЛАВА, тако це бити васој гузици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симке

07.04.2016 16:14

Да није онај Дакић и у томе ако јесте онда је то пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

08.04.2016 07:03

Ако неком требају конкретни докази чиме се бави и како функционише власти он че се у то увјерити ако се позабави истраживањем предмета 05-373-316/2004 Оделење стамбено комуналне послове и предмета 08-371-192/2016 Оделење Комунналне3 полиције. Ко то поштено истражи он ће ту открити чисте преваре, фалсификате и опструкцију Адиминистративне управе овога Града у корист превараната и фалсификатора.

ОДГОВОРИТЕ