Џон Кери хвали улогу Русије у Сирији?!

Након што је Пентагон прогласио Русију за највећу пријетњу за безбједност, државни секретар САД Џон Кери похвалио је улогу Москве у Сирији.

Свијет 07.04.2016 | 13:05
Џон Кери хвали улогу Русије у Сирији?!

Он је навео да Москва игра “конструктивну улогу“ у многим дијалозима као што су сиријски преговори и ирански нуклеарни споразум, али је имао и ријечи хвале за руског предсједника Владимира Путина.

Русија се често налазила на удару ватре САД и савезника због акција у Сирији и наводне подршке сиријском предсједнику Башару ал Асаду, оптужујући Москву да бомбардује побуњенике које подржава САД.

“Сви су сумњали у то да ли ће Русија играти конструктивну улогу и довести до обуставе ватре... И добили смо примирје у чему је управо Русија играла позитивну улогу“, рекао је Кери.

Амерички секретар је навео да је улога Русије “била круцијална“ у рјешавању кризе.

“Да није тако било, хемијско оружје би и даље било у рукама Исламске државе, а примирје у Женеви не би било постигнуто“, нагласио је он.

У марту је забиљежен и велики напредак у односима између Русије и САД, када је Џон Кери отпутовао у Москву да разговара о Сирији са руским државним врхом.

Кери је рекао да се са Владимиром Путином састао три пута, и да су сви разговори били прилично дугачки.

“Мислим да је инетлигентан, тактичан, али и да има стратешку визију. Мислим да жели да сви схвате његову тачку гледишта, и да жели да интереси буду узајамни“, нагласио је Кери.

Међутим, упркос томе, Кери је навео и да постоје одређени лимити у одосима који се прије свега односе на ситуацију у Украјини.

“Што се тиче Крима, не помјерамо се“, рекао је он.

Ипак, враћајући се на Сирију, Кери је додао да је одлазак Башара ал Асада кључ опоравка земље.

“Ако желите да окончате рат, не можете то да урадите док је Асад тамо. Мир не може да буде ни у близини ако не желите да услишите жељу опозиције, осим уколико не дође до неког договора са њом“, оцијенио је секретар.

Кери је на то додао и да уколико Русија жели да ононча рат, “мора да прихвати чињеницу да Асад не може да остане на власти“.

Неколико дана раније, амерички секретар одбране Еш Картер поставио је Русију на листу “стратешких пријетњи“, које још укључују “Кину, Сјеверну Кореју, Иран и тероризам“.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

07.04.2016 11:39

Када не можеш непријатеља да побједиш а ти се њему придружи. Зато се треба чувати лукави латина и свих ЗАПАДЊАКА највише када ти поклоне доносе и слаткоречиво зборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

08.04.2016 20:57

ЕХ Михаило бас си јак политицар бицес сигурно примљен за савјетника В.Путина .Имам разлог засто те сада зезам ти си паметан сјетисе